fbpx

header

Umetnički projekat ”Mariači” u KC Grad

U Kulturnom centru Grad od 2. do 8. maja održaće se umetnički projekat ”Mariači” meksičke slikarke Marije Portilje.

 

Razgledajući veliku kolekciju ploča svog prijatelja kolekcionara, Marija je otkrila da je marijači muzika imala neverovatan uticaj na jugoslovensku muzičku scenu 50-ih i 60-ih godina. Odlučila je da pokrene istraživački projekat o ovom fenomenu. Svi omoti ploča i informacije do kojih je došla poslužili su kao inspiracija za seriju slika i grafika.

 

Početni interes autorke bio je da istakne sličnosti u muzici i samom zvuku između dve zemlje, ali ova tema joj je bila toliko fascinantna, da je otišla korak dalje.

 

-Rezultat mog istrživanja je ova izložbe. Dizajn vinila je bio moja inspiracija za nastale radove. Ovaj projekat je ujedno i moj debi u grafici, u linorezu. Namerno sam izabrala ovu tehniku jer mi se čini da je to tehnika koja nas estetski i grafički ujedinjuje kao zemlje (Meksiko i Jugoslaviju): postrevolucionarni stil koji je ujedinio umetnike u njihovom političkom opredeljenju da pošalju poruku o svojoj borbi i stradanju – rekla je Maria Portilja i dodaje:

 

-Za mene slikarstvo kao umetničko sredstvo služi kao sredstvo postojanosti. U tom kontekstu oslanjam se na slikarstvo koje mi u ovom projektu pomaže da predstavim postojanje Mariači fenomena. Želim da ovakvim vizuelnim pristupom predstavim vezu između dve kulture, da prikažem direktan dijalog, odajući počast ovom specifičnom trenutku u istoriji.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kulturni centar GRAD (@kcgrad)

U četrdesetim i pedesetim godinama prošlog veka Zlatno doba meksičkog filma ostavilo je neizbrisiv trag u meksičkoj kulturi. Josip Broz Tito je bio taj koji je Jugoslovenima predstavio meksičke filmove. Zajedno sa neverovatnom popularnošću filmova, marijači muzika je stekla veliku popularnost u Jugoslaviji.

 

Ovaj projekat je i ujedno apel autorke svima da se ne predaju i ne podlegnu monokulturi od koje je sve teže pobeći.

 

-Zahvaljujem Mihi Masiniju, na njegovom neverovatnom istraživanju Marijači fenomena u Jugoslaviji; Žan Sebastijen, majstoru grafike. Julijanu i Morelosu, veoma dragim prijateljima i važnim ljudima za očuvanje i širenje meksičke muzike. Hose Karlosu zbog njegovog grafičkog oka i podršci. Karlosu jer me verno prati u mojim umetničkim procesima. Hvala KC Grad-u za prostor i mogućnost da odam počast i zahvalim se svima koji uživaju i promovišu marijači muziku.

 

Maria Portilja je slikarka i restaurator. Osnivač prve ulične novine u Meksiku ”Mi Valedor”. Trenutno radi kao muralista, restaurator i razvija različite projekte povezane sa muzikom i vizuelnom umetnošću.

 

Otvaranje izložbe je 2. maja u 20 časova, a možete je posetiti svakog radnog dana od 16 do 21 h.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište