fbpx

header

„Tatine princeze“ u galeriji Singidunum

Tatine princeze

U ponedeljak, 27. jula otvorena je izložba “Tatine princeze” u Galeriji “Singidunum”, s početkom u 19 časova.

 

Kada je autorka izložbe Slobodanka Rakić Šefer pre petnaestak godina, sasvim slučajno naslikala prvu “gospođicu”, nije ni slutila da će naići na veliko interesovanje. Njenim radovima su se naročito obradovali muškarci, koji su kod kuće,  ili u porodici, imali svoju malu princezu, bilo kćerku, bilo unuku, bilo sestričinu.

 

Kad  je autorka naslikala nekoliko velikih formata, očevi su ih radosno prepoznali kao slike za svoje princeze. Tako se spontano rodio naziv za čitav spektar slika – “Tatine princeze”.

 

“Svaka devojčica ima pravo na svoje snove i svoje odrastanje. Nemojmo joj to oduzeti. Pomozimo joj da odraste na najbolji način, da sve strepnje, sumnje, snove, muke i verovanja budu u njoj utemeljeni na najbolji način, kako bi ona sutra bila jaka žena i nežna majka. Kako bi se u potpunosti ostvarila, i lično ,i porodično, i profesionalno” – rekla je autorka.

 

 

SLOBODANKA   RAKIĆ  ŠEFER

 

Rođena  je 27. januara 1953. godine u Duvaništu u Mačvi. Gimnaziju je završila u Šapcu. Iste godine bila je primljena na slikarski odsek Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Diplomirala je 1976., a 1978. godine završila je postdiplomske studije na istom fakultetu.

 

Član je ULUS-a i udruženja umetnika Šapca od 1977., LADE – Drustva srpskih umetnika od 1978., a ULUPUDS-a od 2012. godine.

 

Učestvovala je na preko 650 likovnih izložbi kod nas i u inostranstvu.

 

Ostvarila je 100 samostalnih izložbi. Ova izložba je 101.

 

Oko 3.250 njenih radova nalazi se u brojnim kolekcijama na svim kontinentima. Veliki broj njenih dela je u muzejsko-galerijskim ustanovama nekadašnje Jugoslavije, kao i u mnogim državnim i privatnim kolekcijama.

 

Dobitnik je preko dvadeset priznanja za svoj rad. Poslednja je Vukova nagrada KPZ Srbije 2020. godine.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište