fbpx

header

Svi plakati za domaće filmove na jednom mestu

Izložba „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970“, na kojoj će biti predstavljeni filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije, biće otvorena za publiku od 1. aprila u filmskoj galeriji Dvorane Кulturnog centra Beograda, i trajaće do 15. maja.

 

Svi detalji o „Bloger festu“ koji se održava u maju

 

Za izložbu je odabrano 50 plakata filmova koji su nastali u periodu od četrdesetih do sedamesetih godina prošlog veka, i predstavljaju značajna dela jugoslovenske kinematografije, kao što su „Skupljači perja“, „Кad budem mrtav i beo“, „Rani radovi“, „Marš na Drinu“, „Кapetan Leši“…

 

Zvaničnog otvaranja zbog protivepidemiloških mera neće biti, ali će medijima na raspolaganju biti direktor Filmskog centra Gordan Matić i Jovan Čekić, autor pogovora za katalog izložbe.

 

U pogovoru Jovana Čekića, između ostalog, piše da su „filmski plakati deo mladosti, nezamenjivi toposi krivudave linije odrastanja, koji su formirali čitave generacije u narastajućem medijskom haosu“.

 

-S pojavom novih kanala distribucije, najpre VHS, DVD-a, potom, mreže i različitih platformi poput ‘Netfiksa’, čini se da filmski plakat nije izgubio na svojoj vajnosti, naprotiv, u digitalnom okruženju samo je postao prilagodljiviji – ističe Čekić.

 

Nakon Кulturnog centra Beograda, izložba će obići 18 gradova Srbije i biće postavljena u bioskopima i kulturnim centrima članica Mreže kinoprikazivača Srbije.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište