fbpx

header

“Sublimacije” – Tajna poslednje slike Miloša Šobajića

Izložba Sublimacije

– Voleo bih da moje slike imaju moć da bolesnika koji stane ispred njih u trenutku izleče, čak i od najgore bolesti – govorio je Miloš Šobajić, čija je posthumna izložba pod nazivom “Sublimacije” otvorena u Domu vojske Srbije u Beogradu.

 

“BAJKA” projekat Voždovačke galerije u Kuli od 12. maja

 

Izložba Sublimacije

Foto: Rebelgrade

 

„Sublimacije“ donose intimnu priču koja svedoči o umetnikovom životu. Posredi je Šobajićeva ispovest kroz radove, ali i ispovest Miloševe supruge, prof dr Maje Iskjerdo, koja je provela poslednje godine života s umetnikom. Miloš je svojoj najvećoj ljubavi Maji posvetio poslednje radove, slikao joj je, pisao i voleo.

 

Izložba Sublimacije

Foto: Rebelgrade

 

Izložbom su obuhvaćena izabrana dela Miloša Šobajića od sedamdesetih godina 20. veka pa sve do smrti, a Velika sala Doma vojske Srbije bila je premala da primi sve poštovaoce Šobajićevog lika i dela.

 

Izložba Sublimacije

Foto: Rebelgrade

 

– Zahvalna sam posetiocima što su došli u ovolikom broju. Srećna sam i ja, a uverena sam i Miloš, znam da je on ovde sada sa nama. Ova izložbu je Miloš napravio, a mi smo bili samo jedan instrument koji je to sproveo u delo. Nadam se da će grupa entuzijasta uspeti da sačuva Miloševo delo. Zahvalna sam gospođi Ljiljani Kapor, supruzi Mome Kapora, jer je ona inicijator izložbe. Hvala i kolekcionarima zahvaljujući kojima su izložena Miloševa dela koja do sada nisu nigde prikazana – rekla je Maja Iskjerdo.

 

Izložba Sublimacije

Foto: Rebelgrade

 

Supruga proslavljenog umetnika ukazala je da je na izložbi i poslednja slika koju Miloš nije uspeo da završi.

 

-To su poslednji njegovi obrisi, tragovi, jer je odmah posle toga završio u bolnici pošto je bio jako bolestan. Ta slika nema naziv, ali trebala je da predstavlja dve osobe i ljubav. Nadam se da će se ta slika, na neki način, sama oslikati, pokazati svoje posebno značenje – rekla je Maja Iskjerdo.

 

 

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište