fbpx

header

Srpski umetnici sa nemačkom adresom odlaze u Madrid

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu savremene umetnosti u Madridu, Beograd će predstaviti nova dela Ksenije Jovišević i Vladimira Miladinovića, umetnika koji žive na relaciji Nemačka – Srbija.

 

ARCOmadrid je španski međunarodni sajam savremene umetnosti koji je od 1982. godine bio jedna od glavnih platformi umetničkog tržišta i suštinski deo međunarodnog kruga posvećenog promociji i širenju umetničkog stvaralaštva. Na ovoj famoznoj međunarodnoj manifestaciji biće predstavljene domaće i međunarodne galerije.

 

ARCOmadrid se vraća na svoj uobičajeni datum kako bi proslavio svoju 40 (+1) godišnjicu, od 23. do 27. februara. Jedinstveni projekat koji povezuje prošlost i sadašnjost kroz galerije i njihov suštinski odnos sa umetnicima i kolekcionarima.

 

Nakon izuzetne proslave 2021. godine izdanja koje je ponovo aktiviralo dugo očekivane susrete galerija i kolekcionara, ARCOmadrid 2022 će nesumnjivo biti jedinstven događaj i vreme za proslavu, okupljajući selekciju velikih imena međunarodne galerijske scene, galerije koje su tokom njegove istorije uvek bile prisutne na ARCOmadridu, a koje će biti pozvane da učestvuju u komemorativnom delu sajma, ARCO 40 (+1) Anniversari. Ovaj program sastavljen je od oko dvadeset galerija koje su odabrali Marija Ines Rodrigez, Frančesko Stoki i Serhio Rubira.

 

Ova počast sajmu odvijaće se uporedo sa sadržajima koje izlaže čuvenih 150 galerija, a u programu Opening bi Allianz posvećenom mladim galerijama, biće zastupljeno petnaest novijih galerija. U delu sajma pod nazivom “Nikad isto” nastupiće latinoamerički umetnici, tačnije deset galerija.

 

Umetnica Ksenija Jovišević diplomirala je na Univerzitetu likovnih umetnosti u Beogradu, a trenutno živi na relaciji Nemačke i Srbije. Kaže da se njen opus suočava sa univerzalnim pitanjima postojanja u savremenom vremenu, igrajući se mogućim rešenjima. Radi u različitim medijima, fokusirajući se na sliku kao suštinsku pretpostavku umetničkog stvaralaštva i medij koji se više puta preispituje. Među raznim grupnim i samostalnim izložbama u Beogradu, Frankfurtu na Majni, Berlinu, Rejkjaviku, Antverpenu, Parizu, Nantu, Cirihu i Bazelu.

 

Glavna interesovanja četrdesetogodišnjeg Vladimira Miladinovića kao umetnika leže u politici sećanja, medijskoj manipulaciji i stvaranju i reinterpretaciji istorije. Njegov rad se bavi ratnom i posleratnom traumom, medijima, forenzikom, političkom i etičkom identifikacijom i prezentacijom ratnih zločina, ali i aktuelnim tranzicionim ideologijama poricanja i brisanja. Propituje se kako mediji i institucije u posleratnim društvima stvaraju javni prostor, posledično oblikujući kolektivno pamćenje. Vladimir Miladinović koristi umetnost kao forum za stvaranje kontra-javne sfere koja postavlja pitanje o ratu, medijskoj propagandi, manipulaciji narativom, istorijskoj odgovornosti i intelektualnom angažmanu. Bio je laureat Nagrade 53. Oktobarskog salona u Beogradu i izlagao je širom Evrope.

 

Bosnu i Hercegovinu predstavljaće Šejla Kamerić, vizuelna umetnica koja se bavi filmom, fotografijom, objektima, crtežima i instalacijama. Dobila je široko priznanje zbog dirljive intimnosti i društvenih komentara koji su postali glavni elementi njenog rada. Baveći se temama koje proizilaze iz nelinearnih istorijskih narativa, kao i ličnih istorija, Šejla Kamerić se fokusira na politiku sećanja, načine otpora u ljudskom životu i posledične idiosinkrazije ženske borbe. Insistirajući na empatiji kao temeljnom komunikativnom mehanizmu između sebe, svojih subjekata i gledalaca, Šejla Kamerić upozorava na, a istovremeno i stvara, mesta moći i političke arene.

 

Rad Šejle Kamerić je deo nekoliko međunarodnih umetničkih kolekcija, a i ona je takođe izlagala u mnogim evropskim galerijama. Njeni filmovi prikazani su na više od četrdeset međunarodnih filmskih festivala, uključujući Međunarodni filmski festival u Veneciji, Međunarodni filmski festival u Roterdamu, Međunarodni filmski festival u Adani i Sarajevo Film Festival. Šejla Kamerić živi na vezi Sarajeva i Berlina.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Praznični gala koncert “Novogodišnja čarolija” zakazan je za 27. decembar od 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Na uzbudljivo muzičko putovanje publiku će povesti solisti Tamara Rađenović, sopran i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Pozorište