fbpx

header

„Soja Jovanović – snovi u boji’’ multimedijalna izložba

Soja Jovanović

Povodom stogodišnjice rođenja prve srpske rediteljke dugometražnih igranih filmova, Sofije Soje Jovanović (1922–2002), Jugoslovenska kinoteka predstavlja multimedijalnu izložbu „Soja Jovanović – snovi u boji” autorke Irine Kondić, kustoskinje Jugoslovenske kinoteke.

 

Konačno je završen film koji prikazuje proces nastanka izložbe, kao i njeno otvaranje.

 

’’Srećni smo što možemo da vas obavestimo da je film ’’Soja Jovanović – snovi u boji’’ posle malo više vremena potrebnog za montažu i obradu završen. Film predstavlja tzv. „mejking of“- proces nastanka i rad na postavci istoimene izložbe otvorene pre nešto više od mesec dana u Jugoslovenskoj kinoteci.

 

S obzirom da je ovo godina jubileja naše prve rediteljke igranog filma i da će izložba u Sojinu čast trajati još nekoliko meseci, važno nam je što imamo i video dokument o nastanku izložbe koji je deo trenda u svetu kada su ovako važne izložbe u pitanju’’. – izjavila je tim povodom autorka izložbe, Irina Kontić.

 

Jubilej će obeležiti i digitalna restauracija popularne komedije Soje Jovanović Pop Ćira i pop Spira (1957), u okviru projekta A1 Kinoteka. Restaurisanu kopiju prvog srpskog filma u boji publika će moći da vidi 8. marta na dve projekcije u sali „Makavejev”, kao i na premijernoj projekciji onlajn na zvaničnoj FB stranici Jugoslovenske kinoteke.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vladan Zečević (@opremdobro_kv)

 

Prema rečima Irine Kondić, osnovni deo izložbe u centralnom holu zdanja u Uzun Mirkovoj ulici čini podsećanje na sve igrane filmove koje je Soja Jovanović režirala: Sumnjivo lice (1954), Pop Ćira i pop Spira (1957), Diližansa snova (1960), Dr (1962), Put oko sveta (1964), Orlovi rano lete (1966), Pusti snovi (1968) i Silom otac (1969).

 

Prateća građa obuhvata plakate, fotografije, skice. Tu su i originalni kostimi iz filmova, dok posebnu atrakciju predstavlja umetnička instalacija visine devet metara koja spaja ilustracije Alekse Gajića s vremenskom linijom na kojoj je hronološki data biografija Soje Jovanović.

 

Film možete pogledati na ovom linku:

 

https://drive.google.com/file/d/11UMt4KqcwV0xPwHPZxkNHr1-L5skO5tv/view

 

Izložba traje do 20. avgusta 2022. godine.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

fadolinka-maja-milinkovic-koncert-2022
12. Ethno Fusion Fest otvara nestvarna Fadolinka
svetski-festival-pantomime
Svetski festival pantomime: Predstavljen bogat program
Agents-Of-Time-zurka-barutana-2022
Agents Of Time: Italijanski duo stiže u Beograd
Letnji-Gradski-sajam-knjiga-kc-grad-2022
Letnji Gradski sajam knjiga + predstavljanje dve knjige
Omaž-Vasku-Popi-narodna-biblioteka-srbije2022
Omaž Vasku Popi ciklusom „Pisac u biblioteci, večeri na Kosančiću“

Pozorište