fbpx

header

„Sibil Bergeman. Fotografije“ u paviljonu Cvijeta Zuzorić

Sibil Bergeman. Fotografije

Izložba „Sibil Bergeman. Fotografije“ otvorena je 7. maja u Umetničkom paviljonu Cvijete Zuzorić na Кalemegdanu.

 

Retrospektiva jedne od najznačajnijih nemačkih fotografkinja prošlog veka trajaće do 2. juna, a otvaranje izložbe uveličaće Frida fon Vild, kustoskinja i ćerka Sibil Bergeman, saopštili su organizatori iz Goethe-Instituta Srbija i ULUS-a.

 

Sibil Bergeman. Fotografije

Mauerpark, Prenzlauer Berg, Berlin, 1996, Deutschland#Mauerpark, Prenzlauer Berg, Berlin, 1996, Germany

 

Delo Sibile Bergeman je izuzetno raznovrsno – pored reportaža, pejzaža i gradskih prizora, intenzivno se bavi i fotografskim portretima, ali je postala poznata pre svega kao modna fotografkinja. Od 1970. je fotografisala za „Sibile – časopis za modu i kulturu“ koji je osnovan 1956. godine u Nemačkoj Demokratskoj Republici.

 

Кuriozitet je da je retko fotografisala u studiju – modele je uglavnom smeštala na javna mesta, ulice ili ispred industrijskih građevina i prikazivala ih kao samouverene, pametne žene, ne sledeći državni diktat dočaravanja socijalističkog društva u NDR.

 

Nakon ujedinjenja Nemačke, Sibil Bergeman nije promenila svoj način rada, a fotografisala je za časopise „Geo“, nedeljnike „Di Cajt“, „Špigel“, „Štern“ i „Njujork tajms magazin“.

 

Sibil Bergeman. Fotografije

Foto: Sibil Bergeman

 

– Mene zanima periferija sveta, a ne centar. Meni je bitno ono što je nezamenljivo. Кada nešto nije u redu sa licima ili pejzažima – govorila je umetnica.

 

– Na slikama iz afričkih zemalja – modne fotografije i fotografije situacija – prepoznaje se sva raskoš njenih umetničkih mogućnosti. One prikazuju lepotu bez egzotizma, život kao pobedu nad zatečenim okolnostima, nad svakodnevicom podvojenom između tradicionalne kulture i prodiranja globalizovanih oblika življenja. To su motivi kakvi se često viđaju, ali su bili nepoznati u ovom vidu: fotografija uosećavanja u nešto strano koje se doima kao posve blisko – zabeležio je Matijas Flige o opusu Sibil Bergeman.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Praznični gala koncert “Novogodišnja čarolija” zakazan je za 27. decembar od 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Na uzbudljivo muzičko putovanje publiku će povesti solisti Tamara Rađenović, sopran i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Pozorište