fbpx

header

Sećanje na jugoslovenske umetnike revolucije

Mića Popović

Izložbom „Sećanje na jugoslovenske umetnike revolucije” napravljen je izbor dela otkupljenih sa izložbi „NOB u delima likovnim umetnika Jugoslavije” u periodu od 1961. do 1985. godine, koja se trajno čuvaju u fundusu Galerije Doma Vojske Srbije.

 

Obeležavajući dvadesetogodišnjicu postojanja Jugoslovenske narodne armije, Dom JNA u Beogradu pokrenuo je inicijativu za priređivanje velike likovne izložbe posvećene motivima Narodnooslobodilačke borbe i revolucije.

 

Izložba „Sećanje na jugoslovenske umetnike revolucije“ premijerno je prikazana u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu septembra 2018. godine.

 

Petar Lubarda

Petar Lubarda

 

Iako je nakon tri i po decenije uspešnog postojanja šestom izložbom završen ciklus izložbi „NOB u delima likovnih umetnika Jugoslavije“, Galerija Doma JNA je svojim konceptom rada i obeležavanjem važnih istorijskih tema obezbedila učešće izabranih umetnika svih generacija i svih stilskih opredeljenja sa područja Jugoslavije.

 

Sa ove vremenske distance ostaje samo da uvidimo da je manifestacija iznedrila najtrajnija i istinski vredna umetnička ostvarenja na temu Narodnooslobodilačke borbe i revolucije, koja danas čine našu umetničku baštinu, bitnu za razumevanje razvoja jugoslovenske umetnosti u prvim decenijama nakon oslobođenja.

 

Branko Miljuš

Branko Miljuš

 

Slobodarski i ljudski ideali naše revolucije po svojim humanističkim vrednostima ostali su i čine integralni deo naše stvaralačke prakse, koja se potvrđuje u punoj i slobodnoj afirmaciji kreativnih potencijala naših naroda i narodnosti, o čemu svedoči i šest do sada organizovanih izložbi na temu NOB-a. Od najboljih dela stvorena je zbirka Galerije Doma JNA, koja predstavlja neprocenjiv deo naše kulturne baštine.

 

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište