fbpx

header

Samostalna izložba Jugoslava Vlahovića „Bibliotheca mortalis“

Bibliotheca-mortalis-narodna-biblioteka-2022

Prva samostalna izložba fotografija, ilustratora i karikaturiste Jugoslava Vlahovića, biće otvorena u Narodnoj biblioteci Srbije. Naziv izložbe je „Bibliotheca mortalis – motiv knjige na grobljima Srbije i Evrope“.

 

Vlahović je naveo da je „Bibliotheca mortalis” kolekcija 170 fotografija. U pitanju su motivi knjige koje je snimio od 2013. do 2021. godine na grobljima Srbije i Evrope.

 

Ideja o „Biblioteci” javila se Vlahoviću pošto je prolazio pored groba sa velikom otvorenom knjigom u blizini svoje porodične grobnice na beogradskom Novom groblju. Potom je na sahrani brata od tetke na Novom bežanijskom groblju, na grobu do njegovog, uočio crnu knjigu.

 

– „Bibliotheca mortalis“ je skromni doprinos kulturi sećanja i uz Geteovo da „čovek ima jak duh i slabo telo“, prikazuje njegov otpor prolaznosti. Samo je jedan lični pogled na knjigu kao motiv na grobljima iz ugla umetnika. Bez pretenzija na naučni ili sličan rad – rekao je Vlahović.

 

Prema njegovim rečima, u izboru se vodio po kriterijumu estetskog doživljaja u domenu umetničke fotografije. Međutim, uključio je i neke dokumentarnog karaktera koje pokazuju vreme i mesto njihovog nastanka s obzirom na broj od dvadesetak posećenih lokacija.

 

– Takođe, namera mi je bila i da iniciram tribinu-raspravu o karakteru i kvalitetu grobljanske arhitekture i prakse kod nas. S obzirom na novo doba i činjenicu da je skoro sve prepušteno kamenorescima i zanatlijama, sa retkim novim umetničkim delima na njima – naveo je Vlahović.

 

Vlahović kaže da je ovaj foto-album i primer da šetnja grobljem ne mora biti neprijatna.

 

– Potrebna je samo koncentracija da bi se zapazila prava knjiga. Kao na sajmu knjiga (gde sam više puta bio član žirija na najlepšu knjigu). I groblja žive – ispričao je umetnik.

 

Otvaranje izložbe je zakazano za 5. jul u podne. Izložba će u NB biti otvorena do 30. septembra.

 

Prati je katalog na 168 strana u kome su i tekstovi rok publiciste Petra Pece Popovića i akademika Matije Bećkovića.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište