fbpx

header

Samomstalna izložba „Prostori zaborava“ u Galeriji ULUS

samostalna-izlozba-Prostori-zaborava-2022

Samostalna izložba Aleksandre Petruševske Ristovske „Prostori zaborava“ biće otvorena u Galeriji ULUS.

 

Nova stvarnost suočava nas sa fundamentalnim problemima nagomilanih decenijama. Suočava nas sa spoznajom da je društveno tkivo krhko u suočavanju sa novim izazovima koji zahtevaju kolektivna rešenja. A kada smo pred mrežom raskrsnica, imamo osećaj da je ugrožena osnovna egzistencija.

 

Iako u vremenima krize kultura i umetnost dolaze na poslednjem mestu, ova dvostruka marginalizacija može, zauzvrat, biti prilika da se stvarnost sagleda na poseban način i da se ponudi jasna vizija o tome gde smo i kuda treba da idemo.

 

Život slike i/ili slikarske serije počinje u trenutku njenog mutnog poimanja, razvija se kroz proces fizičkog izvođenja i, u pravom smislu, nastavlja da komunicira kada se deli u bilo kom reprodukovanom, određenom obliku. Izložba je, pak, jednostavno kontrolisana reprezentacija celine u prostornoj instalaciji viđenoj kroz autorovu prizmu.

 

Otvaranje je zakazano za četvrtak 31. mart od 19 časova na adresi Knez Mihailova 37.

 

Aleksandra Petruševska Ristovska se od samog početka pokazuje kao ozbiljna umetnica što svojim prisustvom kontinuirano potvrđuje na umetničkoj sceni već 15 godina. Ono što je evidentno u njenim prethodnim radovima i serijama – ona još jednom ponavlja u svom najnovijem umetničkom projektu.

 

samostalna-izlozba-Prostori-zaborava-2022

 

Samostalna izložba pod nazivom „Prostori zaborava“ proizilazi iz dugogodišnjeg istraživanja započetog još 2017. godine. Serijal se sastoji od šezdesetak slika u različitim formatima, slikanih akrilom na platnu, uz digitalne slike, prema fotografskom modelu. Zajednički imenitelj je to što slike prikazuju enterijere javnih institucija, zgrada izgrađenih sedamdesetih godina prošlog veka kao deo moderne arhitekture u Skoplju.

 

Aleksandra Petruševska Ristovska diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Skoplju 2005. godine.

 

Već je 2011. godine magistrirala grafički dizajn, a 2017. godine i doktorirala na  Univerzitetu „Sv. Ćirila i Metodija“, na Institutu za makedonsku književnost, Odsek za kulturologiju, u Skoplju.

 

Ristovska je izlagala i priredila nekoliko samostalnih i grupnih izložbi: Njujork (2010), Berlin (2010), Beč (2009), Bejrut (2009), Amsterdam (2008), Beograd (2006), Muzej savremene umetnosti Skoplje (2005, 2006, 2008).

 

Do sada je učestvovala на nekoliko međunarodnih projekata i umetničkih rezidencija. U njenoj vizuelnoj praksi uočavaju se društvena i egzistencijalna pitanja izražena kroz tradicionalne i interdisciplinarne prakse.

 

Izložba „Prostori zaborava“ će trajati od 31. marta do 10. aprila 2022. godine.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište