fbpx

header

“RestART” – Počinje Festival koreografskih minijatura

Pod sloganom „RestART“ počinje 25. Festival koreografskih minijatura, a finalno veče održaće se 25. decembra s početkom u 20 časova.

 

Ove godine festival pod sloganom “RestART” šalje motivacionu poruku umetnicima da je neophodno stvarati, da su nas okolnosti u kojima smo se zatekli poslednje dve godine zapravo opomenule na značaj i bitnu ulogu umetnosti u našim životima. Da smo svi željno upijali onlajn sadržaje i iščekivali povratak u pozorišne sale, muzeje, bioskope, galerije.

 

Sada, da vidimo šta je ostalo od umetnosti – rest(art), ili kako pokrenuti stvaralaštvo iznova – gde, kada i kako pritisnuti dugme. Simbolično, ovaj restart povezujemo sa dvadeset petim festivalskim izdanjem i novim ciklusom koji sledi.

 

U protekle dve i po decenije FKM je bio polazna tačka mnogim debitantima,  sada aktuelnim i ostvarenim koreografima koji stvaraju u zemlji i inostranstvu poput Isidore Stanišić, Dalije Aćin, Bojane Mladenović, Sanje Ninković, Aleksandra Ilića…

 

Misija festivala kroz sve godine bila je i ostala promocija novog koreografskog stvarlaštva i umetničke igre.  Po tome je ovaj festival jedinstven kod nas i njegov značaj je upravo u tome što pruža priliku umetnicima da iskažu svoje ideje kao autori koreografskih dela.

 

Koreografi iz Srbije i regiona će se u četvrtak na finalnoj takmičarskoj večeri svojim desetominutnim delima nadmetati za festivalske nagrade.

 

O pobednicima će odlučivati stručni žiri – umetnici sa značajnim profesionalnim domenima i biografijama: balerine Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Savić Jaćić i Silvija Džunja Ćirić, te koreografi i igrači Miloš Isailović i Uroš Petronijević, kao i reditelj Aleksandar Nikolić.

 

Pored tri glavna festivalska priznanja koja podrazumevaju i novčanu nagradu, za najinventivnijeg umetnika tu je plaketa Aleksandar Izrailovski, zatim nagrada žirija kritike i nagrada publike za one takmičare koji poberu najveće simpatije i dobiju najveći aplauz.

 

Podrška domaćim autorima ogleda se u nagradi Ohrabrenje koja podrazumeva promociju i produkcijsku podršku Udruženja baletskih umetnika Srbije za realizaciju celovečernje predstave nagrađenom koreografu. Poslednje dve godine, zbog izuzetno nepovoljnih uslova za stvaralaštvo i izvođačke umetnosti Direkcija festivala uvela je finansijki stimulans za finaliste iz Srbije, kao vid podrške i dodatne motivacije.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište