fbpx

header

“RestART” – Počinje Festival koreografskih minijatura

Pod sloganom „RestART“ počinje 25. Festival koreografskih minijatura, a finalno veče održaće se 25. decembra s početkom u 20 časova.

 

Ove godine festival pod sloganom “RestART” šalje motivacionu poruku umetnicima da je neophodno stvarati, da su nas okolnosti u kojima smo se zatekli poslednje dve godine zapravo opomenule na značaj i bitnu ulogu umetnosti u našim životima. Da smo svi željno upijali onlajn sadržaje i iščekivali povratak u pozorišne sale, muzeje, bioskope, galerije.

 

Sada, da vidimo šta je ostalo od umetnosti – rest(art), ili kako pokrenuti stvaralaštvo iznova – gde, kada i kako pritisnuti dugme. Simbolično, ovaj restart povezujemo sa dvadeset petim festivalskim izdanjem i novim ciklusom koji sledi.

 

U protekle dve i po decenije FKM je bio polazna tačka mnogim debitantima,  sada aktuelnim i ostvarenim koreografima koji stvaraju u zemlji i inostranstvu poput Isidore Stanišić, Dalije Aćin, Bojane Mladenović, Sanje Ninković, Aleksandra Ilića…

 

Misija festivala kroz sve godine bila je i ostala promocija novog koreografskog stvarlaštva i umetničke igre.  Po tome je ovaj festival jedinstven kod nas i njegov značaj je upravo u tome što pruža priliku umetnicima da iskažu svoje ideje kao autori koreografskih dela.

 

Koreografi iz Srbije i regiona će se u četvrtak na finalnoj takmičarskoj večeri svojim desetominutnim delima nadmetati za festivalske nagrade.

 

O pobednicima će odlučivati stručni žiri – umetnici sa značajnim profesionalnim domenima i biografijama: balerine Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Savić Jaćić i Silvija Džunja Ćirić, te koreografi i igrači Miloš Isailović i Uroš Petronijević, kao i reditelj Aleksandar Nikolić.

 

Pored tri glavna festivalska priznanja koja podrazumevaju i novčanu nagradu, za najinventivnijeg umetnika tu je plaketa Aleksandar Izrailovski, zatim nagrada žirija kritike i nagrada publike za one takmičare koji poberu najveće simpatije i dobiju najveći aplauz.

 

Podrška domaćim autorima ogleda se u nagradi Ohrabrenje koja podrazumeva promociju i produkcijsku podršku Udruženja baletskih umetnika Srbije za realizaciju celovečernje predstave nagrađenom koreografu. Poslednje dve godine, zbog izuzetno nepovoljnih uslova za stvaralaštvo i izvođačke umetnosti Direkcija festivala uvela je finansijki stimulans za finaliste iz Srbije, kao vid podrške i dodatne motivacije.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Praznični gala koncert “Novogodišnja čarolija” zakazan je za 27. decembar od 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Na uzbudljivo muzičko putovanje publiku će povesti solisti Tamara Rađenović, sopran i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Pozorište