fbpx

header

Razgovor sa Nikolom Krstovićem: Grand finale izložbe

epizoda-sa-nikolom-krstovićem-msu-2022

Obilazak izložbe „Stvari vibrantne – stvari svečane“ zakazan je za ponedeljak, 6. jun. Time se očekuje i razgovor sa autorom Nikolom Krstovićem, docentom na Seminaru za muzeologiju i heritologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

 

Razgovor sa Nikolom Krstovićem će voditi kustosi izložbe Senka Ristivojević i Miroslav Karić. Početak tribine je u 18 časova.

 

U samom finalu izložbe koja traje od 11. februara, učesnici razgovora će pokušati da sumiraju svoje utiske. Takođe će pokušati da odgovore na razna pitanja koja su iskrsla u toku rada i promišljanja same izložbe.

 

 

Jedno od takvih bi bilo: zašto se u Muzeju savremene umetnosti čuva vitrina sa prepariranim pticama iz Južne Amerike, votivne figure iz plemena zapadne Afrike, porodične fotografije Leonida Šejke, indijanska fetiš lutkica, prazne kutije cigareta Morava bez filtera i ostale stvari koje svakako nisu deo umetničkog nasleđa za koje je Muzej nadležan da baštini.

 

Izložba „Stvari vibrantne – stvari svečane“ u prvi plan ističe predmete koji se u MSU čuvaju kao arhivska i dokumentacijska građa. Podrazumevaju najrazličitije upotrebne predmete, pisma, fotografije i druga dokumenta iz ličnih arhiva kao svedočanstva i materijalne dokaze o autentičnim ličnostima koje su menjale umetnički i socijalni život u 20. veku.

 

Zamišljena je kao svojevrsni omnibus od trinaest zasebnih epizoda. Izložba predstavlja priče o umetnicima. Tu spadaju Milica Zorić, Milan Dedinac, Rastko Petrović, Van Bor, Ivan Tabaković, Leonida Šejke i Miroljub Todorović.

 

Izložba je otvorena u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića svakoga dana od 12 do 20 časova, osim utorkom. Možete je posetiti do 6. juna.

Povezane vesti

Veče posvećeno Borislavu Pekiću

U subotu, 2. jula, biće priređeno veče “Sećanje na Borislava Pekića- 30 godina od smrti”, kod spomenika legendarnom srpskom književniku na Cvetnom trgu u Beogradu.   Basista Aleksandar Ðukić i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Borislav Pekić
Veče posvećeno Borislavu Pekiću
Rok-koncert-noć-u-gradu-2022
Noć u gradu: Žurke koje nas očekuju ovog vikenda
pia-leino-roman-nebesa-2022
Na festivalu „Art-Anima“ predstavljanje romana „Nebesa“
kamen-spoticanja-spomen-obelezje-2022
Postavalja se spomen obeležje „Kamen spoticanja“
klavir
Muzički performans Nade Kolundžije u Skupštini grada

Pozorište