fbpx

header

Razgovor & koncert benda Ljubičice u okviru izložbe „Odlučna“ Nine Đurđević

izložba "Odlučna" Nine Đurđević

U okviru umetničkog projekta Odlučna / Decisive vizuelne umetnice Nine Đurđević, u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad, sinoć je otvorena samostalna izložba fotografija, a večeras, 25.10. od 19h, biće održan i prateći program inspirisan temama suicida i njegove prevencije – razgovor & koncert.

 

Razgovorom „Odlučna“ o prevenciji suicida, o iskustvima, o onom najdubljem u čoveku, ali i o umetničkom izrazu koji prati ove teme, kroz umetnost i društvenu angažovanost istaći ćemo važnost svesti o ovoj problematici koja je i danas često praćena stigmom i predrasudama. U razgovoru će učestvovati Nina Đurđević, vizuelna umetnica i autorka izložbe „Odlučna“, Slavica Ranisavljev Kovačev, psihološkinja i volonterka Centra Srce i Goran Stojčetović, umetnik i predsednik udruženja „Art Brut“. Razgovor će moderirati Tamara Urošević, novinarka N1 TV.

izložba "Odlučna" Nine Đurđević

foto: Bojan Kovačević

Nakon razgovora, od 20.30h, očekuje nas mini-koncert benda Ljubičice, indie-pop sastava koji čine braća Petar (vokal, gitara, truba) i Vuk (vokal, bas) Stevanović.

Autorka projekta Nina Đurđević fotografisala je osobe koje su preživele pokušaj samoubistva i koje su bile u stanju o svom iskustvu govoriti javno. Specifičnost ovog projekta upravo je u tome što polazište ima u čoveku i njegovom konkretnom iskustvu. Autorka svim portretisanima i svakoj njihovoj pojedinačnoj misli ili strahu prilazi otvoreno i s potpunim poštovanjem sa svakim provodeći vreme, onoliko koliko je potrebno i razmenjujući ne samo reči već neizbežno i energiju i preuzimajući je i savladavajući manje ili više uspešno. Portretisanje se vrši na samom mestu gde je pokušaj suicida izveden čemu prethodi razgovor koji se snima audio-tehnikom, u formi kolažiranih audio-instalacija čiji je zvuk upotpunjen snapshot fotografijama autorkine svakodnevice, kao i autoportreti. Svaki je portret popraćen tekstom, odnosno utiskom autorke prilikom svakog susreta. Izuzev spomenutih portreta izložbu čine i dva autoportreta koji su snimljena na mestu suicida oca i brata autorke.

izložba "Odlučna" Nine Đurđević

foto: Bojan Kovačević

 

Pristup temi je otvoren i pozitivan, a cilj projekta je podsticanje razgovora o samoubistvu kao temi te mentalnom zdravlju uopšteno, kao i smanjenju stigmatizacije osoba koje su pokušale suicid i podizanje svesti o razumevanju ovih tema. Takođe, važno je osvestiti kako se suicidalne misli, time i sam čin, ne događa nekome drugome negde drugde već je sastavni deo celokupnog društva te kako je podrška i destigmatizacija od izuzetne važnosti za zdraviji razvoj društva.

 

Ninine fotografije su intenzivne, no svaka je drugačija, jer svako iskustvo sa osobom uspostavlja i jedinstvene odnose. Svaki od njih prošao je drukčiji put s Ninom i sa sobom samim pre no što je pristao biti deo projekta, i pre no što je uzajamno poverenje uspostavljeno. Neki su na putu i odustali. Svojim umetničkim projektom „Odlučna“ Nina Đurđević uhvatila se u koštac s temeljnim ljudskim nagonom – onim za životom, odnosno nagonom za smrću, kao i temeljnom ljudskom sposobnošću po kojoj se razlikujemo od ostalih živih bića, a to je svest da su nam život i smrt u našim rukama, da su prisutni istovremeno, da smo sami u mogućnosti odlučiti se za jedno, ili za drugo, i da na kraju krajeva na to imamo pravo.

 

Nina Đurđević rođena je 8. marta 1980. u Brežicama, Slovenija. Završila je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, smer Filmsko i televizijsko snimanje te master program za fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Članica je ulupuh-a i Hrvatske zajednice samostalnih umetnika. Redovno izlaže od 1998. godine i do sada je izlagala na preko četrdeset kolektivnih i samostalnih izložbi.

 

Izložba će biti otvorena do 6. novembra i može  se posetiti svakodnevno od 16h do 21h u Gradskoj galeriji KC Grad (Braće Krsmanović 4, Beograd).  Ulaz na razgovor & koncert, kao i na izložbu je besplatan. Projekat se realizuje uz podršku BEFEM i Rekonstrukcije Ženski fond.

 

Linkovi ka zvaničnim eventima:

Odlučna / Decisive // Samostalna izložba Nine Đurđević

Odlučna // razgovor & koncert benda Ljubičice

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Praznični gala koncert “Novogodišnja čarolija” zakazan je za 27. decembar od 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Na uzbudljivo muzičko putovanje publiku će povesti solisti Tamara Rađenović, sopran i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Pozorište