fbpx

header

Radovi srpskih umetnika na platformi „Na drugi pogled”

Mirjana Đorđević-Thaler (Taler) iz Srbije i “BGTX” austrijski autor Ulrih Rajterer ovog decembra predstavljaju svoje video radove na online platformi „Na drugi pogled // Auf den zweiten Blick // At Second Glance”, na kojoj je izloženo po 10 radova vizuelnih umetnika i umetnica iz Srbije i iz Austrije.

 

„Emigrirane i imigrirane reči“ je video rad u trajanju od 30 minuta, predstavlja lični doživljaj dugoistraživanog kontakta srpskog i nemačkog jezika. Reč je o animaciji reči germanizama, slavizama i srbizama.

 

Polazište za ovaj video rad bila je knjiga iz 1937. godine „Nemački uticaji u našem jeziku”, uglednog evropskog germaniste Miloša Trivunca (1876-1944), doktora filologije i jednog od osnivača katedre za nemački jezik i književnost Beogradskog univerziteta.

 

Foto: Printscreen

 

Ovaj rad je moguće pogledati na online platformi na linku: https://www.secondglance.rs/sr/gledista/mirart-mirjana-djordjevic-thaler/303

 

“BGTX” je video rad daje pogled na realnost koja je promenjena digitalizacijom.

 

Umetnika je zapravo inspirisao protest taksista protiv uticaja “prevoznika na dugme” koji se dešavao u Beogradu pre tri godine.

 

“Impresionirala me je blokada taksista na Slaviji i prekid saobraćaja, tako da su ulice transformisane u prazne prostore kojima se može hodati slobodno. Potom sam pratio par taksista koji su mi govorili svoja mišljenja o gradu i o tome na koji način su njihovi poslovi ugroženi digitalnom ekonomijom”, pojasnio je genezu svog rada Ulrih Rajterer.

 

Ovaj rad moguće je pogledati na: https://www.secondglance.rs/sr/gledista/ulrich-reiterer/360

 

Dela dvoje umetnika prethodno su izabrana na konkursu za radove koji ukazuju na načine na koje evropska društva posmatraju sebe i „druge”, kao I koje koji prevazilaze klišee I predrasude koje Australijanci imaju prema Srbima.

 

Mirjana Đorđević-Taler rođena je u Beogradu 1967. godine. Njene radove odlikuje minimalna estetika, koja je rezultat posvećenog konceptualnog pristupa. Od 1989. godine izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu i primala nagrade. Devedesetih je imala brojne izložbe u galeriji SKC u Beogradu, po kojima je poznata. Od 2005. godine živi u Beču, gde je izlagala u brojnim institucijama.

 

Umetnik, filmski autor i dokumentarista Ulrih A. Rajterer živi u Gracu i Beču. U svojim poludokumentarnim filmovima bavi se aspektima transformativnih procesa u gradovima. Sa fokusom na arhitekturu i njene aspekte, deluje u sferama interesovanja kao što su ekonomija deljenja i njeni uticaji na društvo.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište