fbpx

header

“Putovanje bez kraja” Damjana Đakova u Galeriji RTS-a

Putovanje bez kraja

Otvaranje izložbe dela Damjana Đakova pod nazivom „Putovanje bez kraja“ u Galeriji RTS, biće održano u četvrtak, 5. maja u 19 časova.

 

Milena Milenković predstavlja izložbu crno-belih fotografija u sobi 147 hotela Radison

 

Slikarski opus Damjana Đakova predstavlja konzistentnu arhitektoniku jednog zaokruženog sveta. Od prvih podsticaja u Heseovom Demijenu i mističkoj literaturi počinje njegova potraga za izrazom koji će prekomponovati elemente stvarnosti i njen zagonetni smisao i tajnovite spone učiniti vidljivim. Po prirodi svoga dara i u dosluhu sa silama sudbine Damjan Đakov prepoznaje svoju epifanijsku misiju u olovci i kičici. Tako su, već od prvih minucioznih i preciznih poteza koji oprobavaju moć da zagospodari oblicima, postavljeni temelji uspona koji će sigurnim unutrašnjim logosom oblikovati ovo raskošno delo i brend savremene srpske kulture.

 

Đakov je svoj svakako prvi i najveći prodor u planetarni svet slikarstva napravio u Italiji. Njegov talenat je, između ostalih, otkrio Rinaldo Rota, jedan od najznačajnijih galerista svoga vremena i pouzdanih lansera novih trendova i novih imena, najpoznatiji po podršci Đorđu de Кiriku.

 

Zapravo su prizori na Damjanovim slikama izgubili karakteristike formi sa kojima se svakodnevno susrećemo, a ljudski likovi svedeni su na opšte obrasce. Razotkriven je zavodljivi privid individualnosti i raznovrsnosti. Odela su shematizovana i samo apstraktno povezana sa epohom. Ulice i kuće možemo podjednako zamisliti u urbanim pejsažima antike ili u novim naseljima brutalno svedenim na čistu funkciju. Eros gubi unikatnost čina. Đakov je ironični kritičar stvarnosti koja posustaje.

 

Povezane vesti

izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022

Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“

Izložba „Tvoj pogled na svet“ okuplja deset srpskih najboljih umetničkih fotografa.   To su Miša Obradović, Braca Bratislav Nadeždić, Nebojša Babić, Sever Zolak, Jelena Jovanov, Marko Vulević, Miloš Nadaždin, Vukica

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Dyed-Soundorom-Apollonia-Barutana-2022
Dyed Soundorom iz Apollonie dolazi u Barutanu!
bjesovi-koncert-klub-fest-2022
Bjesovi nastupaju u Bašti kluba Fest
izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022
Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“
Belef
Otvoren 30. jubilarni BELEF predstavom "Drama o kraju sveta"
Weekend Bazzar 25. i 26. juna na Sava promenadi
Weekend Bazzar na Sava promenadi obećava ludi provod

Pozorište