fbpx

header

Prolećna izložba – Najduže otvaranje u istoriji ULUS-a

Prolećna-izložba-ulus-2022

Otvaranje nove Prolećne izložbe „Umetnost i društvo“ počinje 7. aprila u 19 časova. Prolećna izložba trajaće 72 sata i biće to najduže otvaranje u istoriji ULUS-ovih izložbi.

 

Tokom tri dana i tri noći, Paviljon „Cvijeta Zuzorić“ će postati prostor druženja i društvenosti. U njemu će umetnici i publika neprekidno živeti i raditi. Sve to obuhvata susrete, razgovore, kuvanje, spavanje, pitanja, dobre volje, katkad i sudare. Biće reči o umetničkim radovima, kao i prostora za ispitivanje relacija u sistemu umetničke i društvene produkcije.

 

Umetnici su pozvani da se spreme za aktivno učešće i da svojim radovima odgovore na niz pitanja o radu u umetnosti, o sopstvenoj poziciji i ulozi spram društvenih zahteva, o vrednovanju i shvatanju umetnosti. Konačno, upitani su kome bi umetnički rad trebalo da pripada i da li bi svet umetnosti pristao na društvo u kome se svi ljudi bave umetničkim radom.

 

 

Tokom zajedničkog rada ispitivaće se početna pitanja i formirati krajnji ishod izložbe. Prošle 2021. godine, Prolećna izložba napravljena je u polumraku, nakon požara, kroz proces zajedničke postavke i uprkos pritisku pandemijskih rizika.

 

 

Ove godine, izložba ostaje poligon za proizvodnju društvenosti, uz par novih detalja. Svi radovi se posmatraju i razmatraju zajedno, kroz niz dijaloških formata, uz procesne i prateće aktivnosti koje umetnici biraju da izvode u samom prostoru. Nema standardnog postupka selekcije, već direktnih susreta i akcija. Život, rad i postavka izložbe odvijaju se u istom zajedničkom vremenu i prostoru.

 

 

Ritam trodnevnog života i rada u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ obuhvata više tokova. To obuhvata: dijaloge o umetničkim radovima (prikaze i razmenu), radove u toku (aktivnosti koje su umetnici izabrali da izvode u samom izložbenom prostoru) i prateće programe (život i priključenije).

 

 

Izložba ostaje otvorena, uz tragove zajedničkog života i prateće događaje, sve do 30. aprila 2022. godine. Očekuje se od publike da učestvuje u velikom i dugom Otvaranju.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište