fbpx

header

Projekat „MetaHuman“ iz Dubaija stiže u Narodni muzej

MetaHuman-Narodni-muzej-2022

Projekat Prehistoric „MetaHuman“ premijerno će biti predstavljen publici u Srbiji u Narodnom muzeju u Beogradu.

 

Svetska premijera globalne inovacije iz Srbije bila je 16. decembra 2021. na izložbi „Expo 2020 Dubai“.

 

U pitanju je virtuelno oživljavanje praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira. Smatra se da je zaista živeo pre 10.000 godina na tom lokalitetu. Sam projekat je izazvao ogromnu pažnju javnosti i svetskih medija.

 

Posetioci Narodnog muzeja će od 4. marta biti deo naučne i digitalne revolucije. Ovo je inovativni projekat srpskih naučnika koji je realizovan uz podršku nacionalne platforme „Srbija stvara“.

 

Prvi put u istoriji čovečanstva, verno je prikazano digitalno lice praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira. Animirano je i „oživljeno“ pomoću Metahuman tehnologije razvijene u Srbiji.

 

Kako su ljudi u praistoriji živeli i izgledali, jedno je od pitanja koje decenijama zaokuplja pažnju naučnika i opšte javnosti. Odgovor na ovo pitanje je konačno ponudila grupa naučnika iz Srbije na čelu sa profesorkom dr Sofijom Stefanović.

 

Na bazi analize iskopanih kostiju prvo je urađen realističan 3D model lobanje praistorijskog čoveka. Zatim je uz pomoć MetaHuman tehnologije praistorijski čovek virtuelno „oživeo“.

 

Navedenu tehnologiju je razvila domaća gejming kompanija „3lateral“ iz Novog Sada i „Unreal Engine“ softver.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Expo 2020 Serbia (@expo2020serbia)

 

Stručni tim je razvio u potpunosti revolucionarni pristup korišćenju podataka koji se mogu dobiti analizom ljudskih skeletnih ostataka. Tako je stvoren digitalni biokintetički model lica.

 

Naučnica i kreativna ambasadorka nacionalne platforme „Srbija stvara“ Sofija Stefanović, po čijoj ideji je i realizovan projekat, objasnila je ovo izuzetno dostignuće.

 

– Koristili smo novu tehnologiju „Digitalni drevni ljudi“ koja kombinuje niz različitih metoda za izradu naučno zasnovane osteobiografije drevnih ljudi. Metode obuhvataju najsavremenije protokole za proučavanje kostiju. Te podatke koristili smo da podržimo fizičku rekonstrukciju lica na osnovu kostiju lobanje – rekla je Stefanović.

 

Kaže da je nakon toga usledio transport rekonstruisanog lica do digitalnog biokinetičkog modela koji simulira njegovu gestikulaciju lica.

 

– Inovacija iz Srbije već je izazvala ogromnu pažnju svetskih medija i stručne javnosti. Ovaj neverovatan spoj nauke i gejming industrije, koja posebno doživljava svoj procvat u Srbiji. Imaće uticaja i odjeka i u brojnim drugim granama kreativnih industrija, pre svega u produkciji video sadržaja, ali i u obrazovanju, muzeologiji – istakla je Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam.

 

Ona je rekla da je upravo to misija i cilj za koji se zalaže platforma Srbija stvara. To su razvoj i podrška, multidisciplinarnost, saradnje u oblasti inovacija i kreativnih industrija, podrška talentima, ali i predstavljanje Srbije u svetu kao moderne i inovativne zemlje.

 

– Veoma sam zahvalna našim kreativnim ambasadorima koji su nas prepoznali kao pouzdanog partnera i koji ovim otkrićem Srbiju postavljaju među najinovativnije zemlje sveta – zaključila je Ilić.

 

Nacionalna platforma „Srbija stvara“ je krovno telo zaduženo za međunarodnu promociju Srbije kroz izvozni potencijal iz oblasti kreativnih industrija, inovacija i ekonomije zasnovane na znanju.

 

Kroz takav koncept ističe se važnost ovih industrija, pruža se podrška umetnicima i stvaraocima da izlaze na međunarodnu scenu.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište