fbpx

header

Prirodnjački muzej: otvorena izložba pod nazivom “Evolucija”

prirodnjacki-muzej-evolucija

Prirodnjački muzej je najlogičnije mesto da čujete zanimljivosti o evoluciji. Zato je baš tu organizovana izloba „Evolucija“ koja se bavi tim fenomenom i objašnjava na čemu se zasniva čuvena teorija.

 

Jedan od autora izložbe, dr Boris Ivančević, ističe da su on kao i dr Milan Paunović, dr Zorana Marković i Sanja Alaburič težili ka tome da objasne date teme bez korišćenja naučnih izraza koji su često nerazumljivi širokoj masi. Eksponati koji prikazuju evoluciju su urađeni toliko autentično da su dostojni onih koji se mogu videti u Londonu ili Parizu.

 

“Sve što je teoriji evolucije dodato naknadno, posle Darvinove teorije, samo je složeno na njegov temelj i mi danas možemo uživati u toj građevini, iako ne poznajemo baš svaki kamen od kojeg je ona sastavljena”, objasnio je dalje. Samu postavku čine materijalni dokazi i predmeti – razni fosili i očuvani ostaci, koji direktno prikazuju teoriju evolucije, a najviše komuniciraju onu koja se odnosi na razvitak čoveka.

 

Tokom otvaranja, posetiocima se obratio i Slavko Spasić, v.d. direktora, naglasivši da je autorima i muzejima često teško da osmisle način kako da komplikovane teme prikažu što jednostavnije i jasnije publici. “U tom smislu zadatak svih Prirodnjačkih muzeja posebno je težak, jer moramo rekonstruisati prirodne procese koristeći materijal koji je samo delimičan ili nedovoljan dokaz onoga što želimo da prikažemo”, rekao je Spasić.

 

Pored predmeta pronađenih na teritoriji današnje Srbije, Prirodnjački muzej je prvi put javno izložio i deo svetske kultune baštine tj. replike eksponata koji se mogu videti u izuzetno malom broju muzeja širom planete.

 

Izložba “Evolucija” ujedno obeležava i 125 godina od osnivanja muzeja te će biti deo postavke nove zgrade ove cenjene institucije, do juna 2022.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište