fbpx

header

Prezentacija foto-knjige Siniše Vlajkovića

sinise-vlajkovica-anahronike-bpm-2022

Razgovor i prezentacija foto-knjige „Anahronike 1995–2020“ Siniše Vlajkovića biće održana u okviru Beogradskog Meseca Fotografije.

 

Prezentacija je zakazana za 16. maj u UK Parobrod, a počinje u 16.30 časova.

 

Siniša Vlajković je živeo u Bejrutu i Dubaiju, ali i putovao po Bliskom istoku i beležio sve što je video i iskusio. Počeo je da fotoaparatom beleži svoje utiske i doživljaje ovog složenog, multietničkog i multikonfesionalnog, istorijski slojevitog, turbulentnog, ali uvek inspirativnog dela sveta. Vlajković istovremeno u svoje fotografije utiskuje uspomene na svoje odrastanje na Balkanu.

 

U naslovu monografije „Anahronike“ sažeto je opisan karakter fotografskog opusa Siniše Vlajkovića nastao tokom poslednjih 25 godina. Kovanica „Anahronike“ načinjena je od pojmova „anahronizam“ i „hronika“. Ovde je predstavljen u tematski zaokruženim ciklusima nazvanim „Amerikana“ (1995), „Ponovo nađeno vreme“ (2003–2008), „Genius loci“ (2006–2012), „Podstanice“ (2007–2013), „Balkanski džez“ (2013–2020) i „Largo“ (2009–2020).

 

Monografija sadrži 75 reprodukcija. Predgovor je napisala nezavisna kustoskinja iz Njujorka, Lara Pan. Tu se može naći i autorski tekst istoričarke umetnosti i kustoskinje iz Njujorka, Jovane Stokić. Moći će i da se pročita razgovor sa Sinišom Vlajkovićem čiji je autor mađarski istoričar umetnosti Zoltan Šomheđi.

 

Ovaj razgovor će se voditi na engleskom jeziku.

 

Beogradski Mesec Fotografije je umetnički događaj koji neprekidno raste. Njihova misija jeste da pojačaju vidljivost srpskih fotografa i uopšte fotografije u Beogradu. Žele da pokažu ostatku sveta šta se dešava u Beogradu. Takođe, žele da pokažu Srbiji šta se dešava u svetu tako što će dovesti fotografe iz drugih delova sveta.

 

I ove godine se očekuju izložbe fotografija svuda po Beogradu. Takođe, tu su i projekcije filmova koji se bave fotografijom, promociju fotografskog materijala i knjiga o fotografiji, radionice, predavanja, pregled portfolija i drugo.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište