fbpx

header

„Prepreka ili prag“: Izložba i performans Sanje Latinović

Prepreka-ili-prag-sanja-latinovic-msub-2022

U Salonu Muzeja savremene umetnosti, umetnica Sanja Latinović predstaviće se izložbom pod nazivom „Prepreka ili prag“. Koncepcijski izložba je osmišljena kao revizija dosadašnje umetničine prakse.

 

Prvi put objedinjeno i na izvestan način sistematizovano vizuelno pariraju i sagledavaju se njene ujednačene a opet različite izvedbe kao misli o prirodi, izrazu i temama performans akcija.

 

Na formalnom nivou njene performans akcije možemo klasifikovati podelom u tri grupe. Prva je samostalna, često i radikalna izvedba. Druga su kolektivni performansi na nivou promišljanja telesno i mentalno sinhronog unutar duha zajedništva. Treće, kroz materijalizovane instalacije i objekte navodi publiku da učestvuje i preuzme ulogu glavnog perform – aktera.

 

Prepreka-ili-prag-sanja-latinovic-msub-2022

Performans Aquarium, 2008, Foto: Privatna arhiva

 

Sve ovo, pojedinačno i objedinjeno karakteriše autorkin specifičan pristup analizi stvaranja i odvijanja umetničkog čina. Može se shvatiti na nivou sprovođenja oblika različitih ponašanja, a ne kao jedan konačan, unapred formatiran model od koga se ne odstupa.

 

Na izložbi će biti prikazano pet do sada izvedenih ključnih javnih performansa u formatu video dokumentacije. To su Akvarijum, Otklon, Do not cross, Ispred zida, Movements: White. Videće se i dva video performansa. Jedan je realizovan na master klasu M. Abramović „Napuštena“, drugi pod nazivom „Ptica“. Publika će moći da vidi i pet instalacija. One podrazumevaju materijalne post festum ostatke izvedbi, ali i koncepcijski se mogu razmatrati na nivou umetničkog objekta.

 

Tokom trajanja izložbe umetnica će izvesti dva performansa. Na dan otvaranja, prvi put u Beogradu, izvešće se performans „Do not cross 2“. Predhodno je dva puta izveden u Švajcarskoj. Tu ćeLatinović simbolično prekoračiti staklenu prepreku ili prag.

 

Prepreka-ili-prag-sanja-latinovic-msub-2022

Until Death Do Us Part, 2021, Foto: Privatna arhiva

 

Ovo je performans velikog intenziteta, pre svega mentalnog, fizičkog ali na nivou publike i emotivnog.

 

Pri kraju izložbe „Prepreka ili prag“ biće izveden kolektivni performans „Movements: White“. Njega je umetnica osmislila zajedno sa umetnikom Rankom Đankovićem. Ovo je njihov prvi zajednički rad izveden 2012. godine.

 

Tokom izložbe organizovaće se vođenje, razgovor sa umetnicom, ali i širi dijalog usmeren specifično na njene kolektivne akcije i saradnje.

 

Otvaranje izložbe zakazano je za 24. jun u 19 časova, dok će Latinović u 19.30 izvesti performans „Do not cross“. Kustoskinja izložbe je Una Popović, a izložba traje do 31. avgusta u Salonu MSUB.

 

Prepreka-ili-prag-sanja-latinovic-msub-2022

The Use of the Knife, 2020, Foto: M. Stojanović

 

Sanja Latinović (1983) završila je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek vajarstvo, a 2016. završila je Master studije, Odsek performans, na HKB Bern, Švajcarska. Iako po vokaciji vajar Sanja Latinović svoj rad uglavnom fokusira na performansu, videu i foto dokumentaciji. Bira ih kao polja umetničkog izraza kroz koje proispituje i sam medij skulpture istražujući njegove transformativne potencijale u relacijama materija – prostor – forma – ideja.

 

Tematske preokupacije su joj usmerene na problematizovanje kompleksne pozicije funkcionisanja individue danas, na naša svakodnevna suočavanja sa brojnim i različitim oblicima društvenih determinisanosti, imperativa, pritisaka. Baveći se više emocijalno psihološkom dimenzijom tih odnosa, umetnica iznosi i artikuliše svoja viđenja u nepretencioznim, svedenim vizuelnim rešenjima/izvođenjima uobličavajući ih u svojevrsne metafore o sindromima, stanjima, procesima koji karakterišu usloženu globalnu društvenu sliku. U periodu izmedju 2009. i 2014. bila je član grupe Treći Beograd.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Praznični gala koncert “Novogodišnja čarolija” zakazan je za 27. decembar od 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Na uzbudljivo muzičko putovanje publiku će povesti solisti Tamara Rađenović, sopran i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Pozorište