fbpx

header

„Prepreka ili prag“: Izložba i performans Sanje Latinović

Prepreka-ili-prag-sanja-latinovic-msub-2022

U Salonu Muzeja savremene umetnosti, umetnica Sanja Latinović predstaviće se izložbom pod nazivom „Prepreka ili prag“. Koncepcijski izložba je osmišljena kao revizija dosadašnje umetničine prakse.

 

Prvi put objedinjeno i na izvestan način sistematizovano vizuelno pariraju i sagledavaju se njene ujednačene a opet različite izvedbe kao misli o prirodi, izrazu i temama performans akcija.

 

Na formalnom nivou njene performans akcije možemo klasifikovati podelom u tri grupe. Prva je samostalna, često i radikalna izvedba. Druga su kolektivni performansi na nivou promišljanja telesno i mentalno sinhronog unutar duha zajedništva. Treće, kroz materijalizovane instalacije i objekte navodi publiku da učestvuje i preuzme ulogu glavnog perform – aktera.

 

Prepreka-ili-prag-sanja-latinovic-msub-2022

Performans Aquarium, 2008, Foto: Privatna arhiva

 

Sve ovo, pojedinačno i objedinjeno karakteriše autorkin specifičan pristup analizi stvaranja i odvijanja umetničkog čina. Može se shvatiti na nivou sprovođenja oblika različitih ponašanja, a ne kao jedan konačan, unapred formatiran model od koga se ne odstupa.

 

Na izložbi će biti prikazano pet do sada izvedenih ključnih javnih performansa u formatu video dokumentacije. To su Akvarijum, Otklon, Do not cross, Ispred zida, Movements: White. Videće se i dva video performansa. Jedan je realizovan na master klasu M. Abramović „Napuštena“, drugi pod nazivom „Ptica“. Publika će moći da vidi i pet instalacija. One podrazumevaju materijalne post festum ostatke izvedbi, ali i koncepcijski se mogu razmatrati na nivou umetničkog objekta.

 

Tokom trajanja izložbe umetnica će izvesti dva performansa. Na dan otvaranja, prvi put u Beogradu, izvešće se performans „Do not cross 2“. Predhodno je dva puta izveden u Švajcarskoj. Tu ćeLatinović simbolično prekoračiti staklenu prepreku ili prag.

 

Prepreka-ili-prag-sanja-latinovic-msub-2022

Until Death Do Us Part, 2021, Foto: Privatna arhiva

 

Ovo je performans velikog intenziteta, pre svega mentalnog, fizičkog ali na nivou publike i emotivnog.

 

Pri kraju izložbe „Prepreka ili prag“ biće izveden kolektivni performans „Movements: White“. Njega je umetnica osmislila zajedno sa umetnikom Rankom Đankovićem. Ovo je njihov prvi zajednički rad izveden 2012. godine.

 

Tokom izložbe organizovaće se vođenje, razgovor sa umetnicom, ali i širi dijalog usmeren specifično na njene kolektivne akcije i saradnje.

 

Otvaranje izložbe zakazano je za 24. jun u 19 časova, dok će Latinović u 19.30 izvesti performans „Do not cross“. Kustoskinja izložbe je Una Popović, a izložba traje do 31. avgusta u Salonu MSUB.

 

Prepreka-ili-prag-sanja-latinovic-msub-2022

The Use of the Knife, 2020, Foto: M. Stojanović

 

Sanja Latinović (1983) završila je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek vajarstvo, a 2016. završila je Master studije, Odsek performans, na HKB Bern, Švajcarska. Iako po vokaciji vajar Sanja Latinović svoj rad uglavnom fokusira na performansu, videu i foto dokumentaciji. Bira ih kao polja umetničkog izraza kroz koje proispituje i sam medij skulpture istražujući njegove transformativne potencijale u relacijama materija – prostor – forma – ideja.

 

Tematske preokupacije su joj usmerene na problematizovanje kompleksne pozicije funkcionisanja individue danas, na naša svakodnevna suočavanja sa brojnim i različitim oblicima društvenih determinisanosti, imperativa, pritisaka. Baveći se više emocijalno psihološkom dimenzijom tih odnosa, umetnica iznosi i artikuliše svoja viđenja u nepretencioznim, svedenim vizuelnim rešenjima/izvođenjima uobličavajući ih u svojevrsne metafore o sindromima, stanjima, procesima koji karakterišu usloženu globalnu društvenu sliku. U periodu izmedju 2009. i 2014. bila je član grupe Treći Beograd.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište