fbpx

header

Predstavljanje foto-monografije Ines d’Orej

Ines d’Orej-foto-monografija-BPM-2022

Portugalska fotografkinja Ines d’Orej boravila je u umetničkoj rezidenciji u Beogradu u okviru Beogradskog meseca fotografije 2021. godine.

 

Tom prilikom nastao je njen ciklus „Betonski Beograd” (Beograd Concrete). Ciklus istražuje arhitekturu i identitet koji ona daje teritoriji na kojoj nastaje u kontekstu nasleđa beogradske i svetske modernističke arhitekture 20. veka.

 

Projekat je usklađen sa višegodišnjim umetničkim opusom Ines d’Orej. Ines je vršila slična istraživanja u drugim gradovima kao što su Lisabon, Porto, Kopenhagen i Tokio.

 

U slučaju Beograda, posebno je bila zainteresovana za mešavinu stilova i arhitektonskih referenci. Pronašla ih je u javnim objektima izgrađenim između 1946. i 1980. godine i stambenim ili poslovnim zgradama. Izabrala je one koje datiraju iz perioda između dva rata, kada se arhitektonsko nasleđe dve Jugoslavije ukrštalo.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Inês d’Orey (@inesdorey)

 

Monografija sadrži 53 reprodukcije, autorski tekst portugalske istoričarke umetnosti Andreje Garsije, kao i razgovor između Jelene Gačić, Marka Krsmanović-Simića i Siniše Vlajkovića. Projekat su podržali Ambasada Portugala u Srbiji, Galeria das Salgadeiras iz Lisabona i ”Beogradski mesec fotografije”.

 

Na predstavljanju foto-monografije govoriće Ines d’Orej i Siniša Vlajković. Događaj se održava u Konaku kneginje Ljubice, u ponedeljak, 23. maja sa početkom u 18 časova.

 

Podsetimo, Beogradski mesec fotografije se održava od u maju svake godine. Ovogodišnje izdanje traje od 16. do 22. maja. Za vikend se očekuje berza foto-knjiga koja će se održati u Dorćol Platzu u Koska baru. Bazzar foto-knjiga trajaće celog vikenda od 21. do 22. maja, od 12 do 17 časova.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište