fbpx

header

Predstavljanje foto-monografije Ines d’Orej

Ines d’Orej-foto-monografija-BPM-2022

Portugalska fotografkinja Ines d’Orej boravila je u umetničkoj rezidenciji u Beogradu u okviru Beogradskog meseca fotografije 2021. godine.

 

Tom prilikom nastao je njen ciklus „Betonski Beograd” (Beograd Concrete). Ciklus istražuje arhitekturu i identitet koji ona daje teritoriji na kojoj nastaje u kontekstu nasleđa beogradske i svetske modernističke arhitekture 20. veka.

 

Projekat je usklađen sa višegodišnjim umetničkim opusom Ines d’Orej. Ines je vršila slična istraživanja u drugim gradovima kao što su Lisabon, Porto, Kopenhagen i Tokio.

 

U slučaju Beograda, posebno je bila zainteresovana za mešavinu stilova i arhitektonskih referenci. Pronašla ih je u javnim objektima izgrađenim između 1946. i 1980. godine i stambenim ili poslovnim zgradama. Izabrala je one koje datiraju iz perioda između dva rata, kada se arhitektonsko nasleđe dve Jugoslavije ukrštalo.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Inês d’Orey (@inesdorey)

 

Monografija sadrži 53 reprodukcije, autorski tekst portugalske istoričarke umetnosti Andreje Garsije, kao i razgovor između Jelene Gačić, Marka Krsmanović-Simića i Siniše Vlajkovića. Projekat su podržali Ambasada Portugala u Srbiji, Galeria das Salgadeiras iz Lisabona i ”Beogradski mesec fotografije”.

 

Na predstavljanju foto-monografije govoriće Ines d’Orej i Siniša Vlajković. Događaj se održava u Konaku kneginje Ljubice, u ponedeljak, 23. maja sa početkom u 18 časova.

 

Podsetimo, Beogradski mesec fotografije se održava od u maju svake godine. Ovogodišnje izdanje traje od 16. do 22. maja. Za vikend se očekuje berza foto-knjiga koja će se održati u Dorćol Platzu u Koska baru. Bazzar foto-knjiga trajaće celog vikenda od 21. do 22. maja, od 12 do 17 časova.

Povezane vesti

Veče posvećeno Borislavu Pekiću

U subotu, 2. jula, biće priređeno veče “Sećanje na Borislava Pekića- 30 godina od smrti”, kod spomenika legendarnom srpskom književniku na Cvetnom trgu u Beogradu.   Basista Aleksandar Ðukić i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Borislav Pekić
Veče posvećeno Borislavu Pekiću
Rok-koncert-noć-u-gradu-2022
Noć u gradu: Žurke koje nas očekuju ovog vikenda
pia-leino-roman-nebesa-2022
Na festivalu „Art-Anima“ predstavljanje romana „Nebesa“
kamen-spoticanja-spomen-obelezje-2022
Postavalja se spomen obeležje „Kamen spoticanja“
klavir
Muzički performans Nade Kolundžije u Skupštini grada

Pozorište