fbpx

header

Predavanje “Znamenite žene u srpskom biografskom rečniku”

Velikanke srpske kulture

Poput Elizabet Kedi Stenton, Suzan B. Entoni i Lusi Stoun u Americi, i u Srbiji su se pojedine žene hrabro borile za jednakost polova i krčile put ženskim pravima, slobodama i stvaralaštvu u Srbiji. Ali koliko danas zapravo znamo o njima?

 

U četvrtak, 3. marta 2022. godine, u Domu Jevrema Grujića u Beogradu, od 20 časova biće održano predavanje “Znamenite žene u srpskom biografskom rečniku” u okviru izložbe „Velikanke srpske kulture“, dr Aleksandre Novakov, istoričarke i naučne saradnice, stručne saradnice Leksikografskog odeljenja Matice srpske.

 

Cilj izložbe i predavanja je da se čuvaju sećanja na važne žene srpske prošlosti koje su svojim delima i životom ostavile trajni trag u formiranju nove srpske države, kao i da se kulturna istorija Srbije, u godinama koje dolaze, osvetli i iz ženskog ugla.

 

 

Osamnaest veličanstvenih žena biće predstavljene posetiocima izložbe “Velikanke srpske kulture”, njihova dela, lični predmeti, fotografije, knjige, rukopisi, prepiske i druga dokumenta čine postavku i umetničku muzejsku kolekciju Doma Jevrema Grujića.

 

U pitanju je 400 umetničkih predmeta, sakupljanih tokom dvovekovne tradicije jedne od najuglednijih diplomatskih porodica u Srbiji, zahvaljujući udruženim snagama direktora Doma Branke Conić, Gordane Bekčić iz Kancelarije za kulturnu diplomatiju i istoričara umetnosti Ružice Opačić.

 

Kolekcija obuhvata period od 180 godina, zapravo od 19. do praga 21. veka, i kroz taj period prati kako su društvene prilike, istorijski, ekonomski i kulturni događaji uticali na razvoj i stvaralaštvo svih 18 važnih žena iz srpske prošlosti od Milice Stojadinović Srpkinje do Desanke Maksimović i Soje Jovanović.

 

 

Žene o kojima ćete imati prilike da slušate na predavanju su: Milica Stojadinović Srpkinja , Mina Karadžić Vukomanović, Poleksija Todorović, Draga Ljočić, Beta Vukanović, Nadežda Petrović, Isidora Sekulić, Jelisaveta Načić, Marija Maga Magazinović, Anica Savić Rebac, Vidosava Kovačević, Desanka Maksimović, Leposava Bela St. Pavlović, Milena Pavlović Barili, Ljubica Marić, Ljubica Cuca Sokić, Soja Jovanović.

 

U okviru posebne teme na predavanju, govoriće se o ženama-heroinama i suprugama srpskih vladara kroz istoriju.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište