fbpx

header

Posetite interaktivnu instalaciju „Ti moraš biti zenitista!“

izlozba-Ti-moraš-biti-zenitista-Danh-teatar-2022

Interaktivna multimedijalna instalacija DAH Teatra „Ti moraš biti zenitista!“ biće otvorena tri dana, od 17. do 19. maja. Izložbu posetioci mogu pogledati od 16 do 22 časa u galeriji N.EON.

 

Ova instalacija/izložba je zamišljena za različite galerijske i muzejske prostore. Promišlja nasleđe autentičnog avangardnog umetničkog pokreta sa naših prostora – zenitizma. Ovaj avangardni pokret je nastao dvadesetih godina dvadesetog veka. Ukazuje na važnost kontinuiteta u umetničkoj tradiciji jedne zemlje. Istražuje kakvi su danas, tačno sto godina od pokretanja časopisa „Zenit“, odjeci zenitističkih ideja u savremenoj umetnosti i savremenom društvu.

 

izlozba-Ti-moraš-biti-zenitista-Danh-teatar-2022

Foto: DAH Teatar

 

Ideje zenitizma – antiratne ideje, verovanje u mogućnost stvaranja novog, pravednijeg društva i odnosa, su i posle sto godina važne i potrebne. Naročito jesu u savremenom trenutku, kada se izgubila vera u mogućnost stvaranja boljeg sveta. Zenitizam nas poziva da se inspirisani zanosom umetnika tog doba, ponovo okrenemo velikim vrednostima u čijem centru je – čovek.

 

Instalacija „Ti moraš biti zenitista!“ se sastoji iz tri celine. One predstavljaju originalne radove umetnica/ka koji se bave savremenim umetničkim odgovorom na ideje zenitizma.

 

Koncept ove multimedijalne interaktivne instalacije su osmislile i kreirale osnivačice DAH Teatra Jadranka Anđelić i Dijana Milošević. Njihovo premijerno izvođenje/otvaranje bilo je u februaru ove godine na međunarodnom festivalu DAH Teatra.

 

izlozba-Ti-moraš-biti-zenitista-Danh-teatar-2022

Foto: DAH Teatar

 

Prvo veče izložbe „Ti moraš biti zenitista!“, 17. maja sa početkom u 20 časova, publiku očekuje nastup četiri performera. Oni će dodatno dočarati atmosferu zenitističkog pokreta i nagnati na razmišljanje da li je ovaj pokret i dalje aktuelan, prisutan, i na kraju da li su zenitisti i dalje među nama.

 

Autorka video/audio radova i instalacije prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović će se pridružiti 18. maja. Trećeg dana, 19. maja, će tu biti poznati i vrlo cenjeni dizajner, vizuelni umetnik, pisac i profesor Slavimir Stojanović Futro. On je dizajnirao plakat za predstavu DAH Teatra Zenit- Istorija jednog zanosa, iz 1994. godine.

 

Snežana Arnautović Stjepanović je diplomirala 2002. godine na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu na odseku slikarstva u klasi akademika Dušana Otaševića. Magistrirala je 2007. godine na Interdisciplinarnim magistarskim studijama u Beogradu, na odseku za Scenski dizajn. Doktorsku tezu je odbranila 2010. godine na Interdisciplinarnim doktorskim studijama u Beogradu, na odseku za Scenski dizajn. Od 2003. do 2006. godine radi kao asistent na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu.

 

izlozba-Ti-moraš-biti-zenitista-Danh-teatar-2022

Foto: Nemanja Maraš

 

Od 2012. godine radi kao profesor na Fakultetu za inženjerski menadžment u Beogradu kao šef katedre za Kreativne industrije. Godine 2017. izabrana je u zvanje redovnog profesora, a 2018. imenovana je za prodekana za nastavu na studijskom programu Umetnička igra na Institutu za umetničku igru. Član je ULUS–a od 2003. godine. Član je „Internacional Dance Council CID UNESCO“ od 2014. godine. Od 2014. godine predsednik je Upravnog odbora Centra za likovno obrazovanje Šumatovačka.

 

Slavimir Stojanović, beogradski dizajner, vizuelni umetnik, pisac i profesor. Osnivač Futro Design studija i lajfstajl brenda Futro, autor autobiografskog hit romana „Devet“ i nagrađivanog serijala slikovnica za decu „Avanture Singi Lumbe“. Njegovi projekti su dobili preko 300 međunarodnih nagrada i priznanja. Nalaze se u svetskim muzejima i enciklopedijama.

 

izlozba-Dah-teatar-2022

Foto: DAH Teatar

 

TEDx govornik, gostujući predavač na „School of Visual Arts“ u Njujorku i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište