fbpx

header

Pogledajte jedinu trouglastu sliku u Srbiji – ovo je priča o njoj

Ne propustite da pogledate izložbu “Od bidermajera do Mediale” u Istorijskom muzeju Srbije, jer je reč o nesvakidašnjoj postavci, utom više što u ovoj instituciji nije uobičajena izložba slika. Ova izložba govori o istoriji i vodi kroz vreme, 19. i 20. vek, a izloženo je nekoliko stotina dela na kojima su naslikane mnoge ličnosti i teme koje su obeležile pomenuti period i koje govore o vrednom kulturnom nasleđu i bogatoj istoriji našeg naroda i države. Tako će pored prikaza razvoja slikarstva u Srbiji u devetnaestom i dvadesetom veku, posetioci moći da steknu saznanja i o društvenim tokovima toga vremena – napomenula je ministarka kulture.

 

Posetioci Istorijskog muzeja Srbije u prilici su da u okviru postavke vide više od stotinu originalnih slika gotovo svih naših značajnijih slikara u prethodna dva veka među kojima su i dela Paje Jovanovića, Uroša Predića, Stevana Todorovića, Dade Đurića, Olje Ivanjicki, Miodraga Miće Popovića…

 

 

Autorka izložbe Tijana Jovanović Češka, muzejska savetnica, objasnila je da je zbog prirode izložbenog prostora, koncepcija izložbe zasnovana na posebnim, slobodnije kombinovanim celinama, u kojima su prikazani hronoliški i stilski razvoj srpskog slikarstva.

 

Segmenti izložbe su i tematski uslovljeni istorijskim zbivanjima na ovim prostorima i naslovljeni su: „Portret kao istorijski izvor“, „Dinastija Кarađorđevića i ratovi za oslobođenje Srbije“, „Drugi svetski rat u delima umetnika“, „Likovno stvaralaštvo u zarobljeničkim oficirskim logorima Drugog svetskog rata“, „Umetnost u vreme socijalizma“, „Portretno i pejzažno slikarstvo“ i „Umetnička grupa Mediala“.

 

 

U okviru izložbe, pored radova koji su kolekcionirani do 2019, prikazana su i dela nabavljena do 2021. godine. Među njima su to i portret kralja Aleksandra Кarađorđevića, rad Spiridona Bocarića, i portret kraljice Marije Кarađorđević (nepoznat autor). Publika će prvi put videti i nekada cenzurisanu sliku Miodraga Miće Popovića „7. juli – Ustanak 1941“, koju je Muzej naručio za potrebe stalne postavke u Beloj Crkvi, rađene povodom obeležavanja godišnjice ustanka.

 

U tematskom pogledu na izložbi dominiraju portreti različitih kategorija: ustanički, dinastički, vojni, vladarski, građanski, portreti rađeni u seoskim sredinama i dečji. Zastupljeni su i pejzaži, istorijske kompozicije i ikone, kao i primerci religioznog slikarstva – navode organizatori.

 

 

Od nekoliko stotina slika, jedna će upasti u oči i po trouglastom obliku, a reč je o delu Olge Olje Ivanjicki “Sfinga i bog Sunca Amon Ra”.

 

Mitološko stvorenje i egipatski bog Sunca naslikani su na trouglu je taj oblik asocira na Piramide u Gizi. Amon je egipatsko i libijsko božanstvo, bog Tebe, starog i glavnog grada Egipta od XI (Srednje kraljevstvo) do XXI dinastije (Novo kraljevstvo). Bio je božanstvo u mitologiji. Stvoritelj je duše – ba. Grci su ga poistovećivali sa svojim vrhovnim božanstvom Zevsom. Amon je povezivan i s Minom, bogom plodnosti, pa je tako nastao Amon-Кamutef („Bik svoje majke”).

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište