fbpx

header

„Podijum“ u U10 otvara izložba “Under your gaze”

Od 12. jula do 2. oktobra u Umetničkom prostoru U10 odigraće se novi projekat za podršku mladoj savremenoj umetničkoj sceni.

 

U pitanju je inicijativa koja nosi naziv Podijum, i koju će ove godine voditi pet istoričara umetnosti: Jovana Trifuljesko, Nevena Bogojević, Kristina Armuš, Bojana Jovanović i Stefan Ralević.

 

Prva u nizu izložbi koje će se odviti u U10, nosi naziv Under your gaze.

 

Ona preispituje sistem vrednosti u kome muškarac nosi aktivnu ulogu promišljenog posmatrača, dok je žena predmet muške požude. Otvaranje izložbe biće 12. jula u 20 časova, izložba će trajati do 28. jula.

 

Koliko god žena bila snažna, nezavisna, gruba, nežna, osećajna, ona služi isključivo kao stavka koja će pokrenuti muškarca da nešto shvati o sebi.

 

Šta pokreće nju?

 

Iako je termin male gaze-a, na kome je osnovna ideja izbložbe bazirana, prvobitno bio vezan za film, u savremenom dobu postaje sve prisutniji u javnom diskursu i feminističkoj teoriji.

 

Komodifikacija ženske seksualnosti nije nova pojava. Od naših praistorijskih predaka do porno zvezda, žensko telo je uvek služilo muškom pogledu.

 

Ona postoji samo kao nosilac materice koju treba ispuniti.

 

U savremenom internet svetu sve su prisutniji trendovi poput onog, većini korisnika te mreže verovatno poznatog, tik tok trenda sa parolom “How I stopped dressing for the male gaze”.

 

Koncept muškog pogleda probio je sve barijere i ušao u mejnstrim, ali šta on predstavlja? I da li uopšte postoji način da ga se klonimo?

 

Margaret Atvud je u jednom intervjuu rekla „Muškarci me često pitaju zašto su ženski likovi u mojim romanima toliko paranoični. Ja to ne bih nazvala paranojom, već prepoznavanjem svog položaja u svetu.”

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by U10 (@u10_artspace)

 

Tu se javlja problem kojim se bavi ova izložba, problem izloženosti tuđem pogledu u svakom momentu. Kako se na nas odražava seksualizacija ženskog tela, bez obzira na kontekst u kojem se ono nalazi?

 

Kakva je slika žene, majke, prostitutke i kako i kada se ona pretvara u kastrativnu demonizovanu feministkinju koja želi da ubije muškarca i tako propagira blud i uništi tradicionalne porodične vrednosti?

 

Koja je razlika između pogleda divljenja i predatorskog pogleda? Da li je uopšte ima, i da li je ona važna kada ste VI posmatrani?

 

Postoji zadovoljstvo sa obe strane pogleda. Ali kada je pogled sistematizovan, da li smeš da u njemu ne uživaš?

 

Ne propustite da saznate odgovore na sva postavljena pitanja 12. jula u umetničkom prostoru U10.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište