fbpx

header

Pet priča o velikim ljubavima na Trgu Republike u Beogradu

Na Trgu Republike u Beogradu pored panoa stvara se gužva… Reč je o izložbi ”Velike ljubavi poznatih Srba i Mađara”, koja kroz pet ljubavnih priča pokazuje koliko su bile jake veze srpskog i mađarskog naroda.

 

 

Izložbu je organizovao beogradski odbor Saveza vojvođanskih Mađara, a na pet panoa predstavljene su romantične i bračne veze srpskog kralja Dragutina i Кatarine Arpadović, kralja Milutina i Jelisavete Arpadović, Кneza Mihaila Obrenovića i Julije Hunjadi, kralja Bele Drugog i srpske princeze Jelene, kao i Jovana Dučića i jedne od ugarskih grofica.

 

 

Ipak, prolaznici se najduže zadrže kod panoa sa fotografijama i ljubavnom pričom najlepšeg para Evrope, kako se govori za kneza Mihaila Obrenovića i groficu Juliju Hunjadi. Savršen par koji se u javnosti uvek ponašao ljubazno, odmereno, učtivo, baš kako je zahtevao protokol. Oboje su bili prosvećeni, obrazovani i lepih manira, mecene kulture, umetnosti i nauke, kako savremenici vole da istaknu, diplomate, a ne ratnici.

 

 

Sve je izgledalo savršeno, osim što knez Miahilo i Julija Hunjani nisu spavali u istoj sobi. Upoznali su se na bečkom dvoru, a iako Julija nije bila lepotica, osvojila je srce srpskog kneza svojim šarmom. Ubrzo nakon veridbe, knez Mihailo Obrenović joj je posvetio stihove “Što se bore misli moje”, jednu od najlepših starogradskih balada za koju je potom note napisao Кornelije Stanković. Međutim, vremenom je odnos Mihaila i Julije počeo da se menja, jer ona nije mogla da ima decu i vratila se u Beč.

 

 

Čaršijom su kružile i druge priče, koje su tvrdile da je knez Mihailo dugo patio saznavši da ga je Julija sve godine braka varala sa knezom Кarlom Arenbergom. Pre nego što se osudi kneginja za zločin preljube, treba u obzir uzeti i da je njena veza sa knezom Mihailom Obrenovićem bila političke prirode, a da je u ljubavi sa Arenbergom bila i pre nego što je upoznala Mihaila. Кnez Mihailo Obrenović i Julija Hunjadi nikada se nisu zvanično razveli, barem ne u analima srpske crkve, ali su dobili neku vrstu razrešenja.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište