fbpx

header

“Ovo nije Lula” – multimedijalni izraz Slobodanke Stupar

Slobodanka Stupar

Na izložbi “Ovo nije Lula/Drugi put” Slobodanke Stupar u galeriji „Menjačnica“ na Gete institutu, 13. jula u 20 sati, biće predstavljen rad „Ceci n’est pas une pipe“.

 

U pitanju je tridesetominutna emisija snimljena uživo za Dokumenta IX 1992. Ovo snimanje se odigralo u okviru stodnevnog medijskog eksperimenta Van Gogh TV/Piazza Virtuale, koji je, gledano iz današnje perspektive, bio svojevrsna preteča društvenih mreža.

 

Pored ovog rada, posetioci će videti video-instalaciju nastalu od fragmenata tog videa, kao i dokumentarni film Van Gogh TV/Piazza Virtuale autora Tilmana Baumgertela, koji će, uz istoimenu knjigu, dati širu sliku ambijenta i konteksta u kome je ovaj rad nastao.

 

 

U okviru izložbe biće prikazana i audio-instalacija „Bila je 92. godina“. U pitanju je zvučni zapis, nastao nekoliko godina kasnije kao deo drugog rada Slobodanke Stupar, a koji govori o povodu i nastanku ovog rada. Na ovom audio-zapisu je i kratka kompozicija za flautu Ljiljane Jovanović-Becker, koja je učestvovala u realizaciji rada, pa ovo takođe predstavlja njeno novo viđenje te kompozicije.

 

Izložba „Ovo nije Lula“ predstaviće nov pogled na ovaj rad umetnice Slobodanke Stupar, kao i njegovu genezu. Umetnica u svom radu zumira trenutak dešavanja umetnosti, pokušavajući da probije informaciju kroz šumu, možda namernih, remećenja i šumova, u ambijentu mreže kablova, glomaznih kompjutera i video-telefona iz tehnološkog „vremena nevinosti“.

 

Multimedijalna umetnica Slobodanka Stupar u svom radu kroz različite medije istražuje pitanja identiteta i njegovih transformacija, samo-emancipatorske uloge umetnosti, art-nomadizma, teritorije umetnosti i mogućnosti njene ekspanzije. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja u zemlji i inostrastvu. Dela Slobodanke Stupar nalaze se u mnogim domaćim i stranim muzejima. Od sredine osamdesetih godina do danas, Slobodanka Stupar je aktivna na relaciji Beograd-Atina-Кeln.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište