fbpx

header

Otvorena izložba Uroša Krčadinca u Galeriji DKSG

Otvaranje-izložbe-Uroša-Krčadinca-2022

U Galeriji Doma kulture Studentski grad, 18. aprila, otvorena je izložba „Onda porasteš a mape postanu strašne“ Uroša Krčadinca. Ovo je izložba ilustrovanih mapa iz putopisnog romana „Bantustan“ i premijerno predstavljanje digitalnog projekta „Bantustan: Interaktivni atlas“.

 

Umetnik i autor dela Uroš Krčadinac je na otvaranju rekao ova izložba omogućuje novu interpretaciju svih ovih mapa, koja nije bila moguća pre sedam godina.

 

– Rad na ovim mapama, što se tiče crtanja, istraživanja i pisanja trajao je godinu i po dana. Od decembra prošle godine do sad sam radio na interaktivnom atlasu, tumaču za sve ove mape – rekao je Krčadinac.

 

Otvaranje-izložbe-Uroša-Krčadinca-2022

Foto: Promo

 

Urednica likovnog programa Doma kulture Studentski grad Maida Gruden rekla je da je saradnja između Uroša Krčadinca i Doma kulture Studentski grad u ovom trenutku je višeslojna.

 

– Izložba Uroša Krčadinca je korak ka tome da se jedan deo Uroševog dosadašnjeg rada, razvijen na nov način, predstavi i široj javnosti i studentima iz Studentskog grada. Na mapama koje možete videti na interaktivnom atlasu nalaze se objašnjeni svi simboli koji se dotiču ne samo putovanja u Afriku, već govore i o Balkanu, Evropi i svetu, o postkolonijalnoj ekonomiji. Govore i o politikama identiteta, što je okosnica drugog Uroševog projekta koji on trenutno razvija u DKSG-u – izjavila je Grudenova.

 

Maida Gruden je najavila da će 5. i 6. maja biti organizovano javno vođenje kroz ovu izložbu. Već će 9. maja istoričar umetnosti Lav Mrenović moderirati tribinu na kojoj će se govoriti o ovom projektu. Govoriće i o izložbi koju će Uroš Krčadinac i Lav Mrenović predstaviti u junu ove godine.

 

Otvaranje-izložbe-Uroša-Krčadinca-2022

Foto: Promo

 

„Bantustan“ je objavljen 2015. kao samizdat Kluba putnika. Napisali su ga zajedno Uroš Krčadinac, Lazar Pašćanović i Marko Đedović. Kao infografički putopisni roman o putovanju kroz Afriku, „Bantustan“ je pripovest o podelama, izolaciji, kontaktu i zamišljanju drugačijih kartografija ljudskih odnosa na zajedničkoj planeti.

 

Za „Bantustan“ je Uroš nacrtao nekoliko desetina ilustrovanih mapa. One predstavljaju složene tapiserije piktograma, ideograma, različitih pisama, grbova, lavirinata, tajnih poruka i skrivenih simbola. Na izložbi su ove mape prvi put prikazane kao zidne grafike u velikom formatu.

 

Na izložbi je premijerno predstavljen i „Bantustan: Interaktivni atlas“, digitalni tumač ovih mapa. To je autorska književno-grafička Veb aplikacija koju je Uroš napisao i dizajnirao baš za ovu izložbu. „Bantustan: Interaktivni atlas“ sadrži objašnjenja za sve simbole na mapama – i još poneki do sad neobjavljeni komentar.

 

Otvaranje-izložbe-Uroša-Krčadinca-2022

Foto: Promo

 

Izložbom „Onda porasteš a mape postanu strašne“ Uroš kao učesnik umetničke rezidencije u Studentskom gradu u okviru projekta „Oni žive“ predstavlja svoj rad široj javnosti.

 

Uroš Krčadinac (1984) je digitalni umetnik, programer, pisac i edukator. Njegova transdisciplinarna praksa obuhvata programiranje, pisanje, dizajn, animaciju i kartografiju. Njegov rad predstavljen je u Evropi, Severnoj Americi i Aziji. Doktorirao je informatiku na Univerzitetu u Beogradu. Radi kao docent digitalne umetnosti i računarstva na Fakultetu za medije i komunikacije, kao naučni saradnik na Univerzitetu u Beogradu. Takođe, gostujući je profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište