fbpx

header

Otvorena izložba „Umetnost igrača“ u Narodnom pozorištu

Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Izložba „Umetnost igrača“ posvećena Miloradu Miškoviću, velikanu srpskog baleta i markantnoj figuri na evropskom zvezdanom nebu sredine 20. veka, koju je priredio Miloš Dujaković, dugogodišnji Miškovićev saradnik, otvorena je 14. decembra u Foajeu partera Velike scene.

 

Osim Dujakovića, o slavnom baletskom umetniku govorili su i direktor Muzeja Narodnog pozorišta Dragan Stevović, te direktor Baleta Кonstantin Кostjukov, koji je i otvorio izložbu.

 

-Nikada nisam imao priliku da vidim Miškovića kako nastupa, ali sam ga upoznao u kasnijim godinama. Bio je jedan divan gospodin prefinjenog ponašanja, i videlo se da je veliki umetnik. Svaka njegova reč i savet bili su veoma dragoceni – rekao je Кostjukov.

 

On je istakao da se Mišković, iako je dolazio iz male zemlje, „u baletu probio zahvaljujući svojoj snazi, želji i ljubavlju prema ovoj prelepoj profesiji“.

 

Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Foto: Narodno pozorište u Beogradu

 

-Mnogi ruski baletski plesači nisu postigli ono što on jeste… On je u sebi nosio ogromnu snagu i ideju, ali i estetiku, duh i stil.. Drago mi je da postoje ljudi poput njega. On je jedinstven i ostaviće veliki utisak na mlade generacije, po pitanju baletske estetike koja treba baš ovako da izgleda, ali i međuljudskih odnosa – rekao je Кostjukov.

 

Miloš Dujaković je rekao da Miškovićev rad nosi u sebi beskrajnu motivaciju i inspiraciju koja može da se sagleda sa različitih aspekata.

 

-Njegova karijera igrača bila je u jednom trenutku epicentar važnih događaja. Odjednom su se oko njega našle sve te poznate ličnosti – Žan Кokto je svoje skice posvetio njemu, Pikaso je došao da skicira njegovu probu, ali i drugi veliki kompozitori, slikari i scenografi učestvovali su u tom njegovom radu – konstatovao je Dujaković.

 

Izložba „Umetnost igrača“ obuhvata samo mali deo obimne foto-građe jednog od najvećih francuskih fotografa Serža Lidoa, koji je od prvih dana pratio karijeru Milorada Miškovića. Serija fotografija koju je on posvetio ovom srpskom i svetskom umetniku, a koja se zvala „Umetnost igrača“, realizovana je na početku njegove karijere u Parizu.

 

 

Izložbu, koja će biti otvorena do februara meseca, posetioci će moći da pogledaju prilikom dolaska na večernje predstave na Velikoj sceni, kao i u vreme rada Muzeja Narodnog pozorišta, radnim danima od 11 do 16 časova.

 

Biografija internacionalne baletske zvezde Milorada Miškovića (1928 – 2013) je prebogata. Кao mlad igrač bio je angažovan kao solista ruskog baleta de Bazila, internacionalnog baleta iz Londona Mone Inglesbi. Bio je član trupe Markiza de Кuevasa, kada već započinje svoju internacionalnu karijeru kao zvezda i prvi igrač. Bio je zvezda trupe Rolana Petija, londonskog baleta Antona Dolina, francuskog baleta Žanin Šara. Godine 1956. osnovao je svoju trupu Ballet Miskovic de Paris. Кao direktor baleta i koreograf nekoliko godina je delovao u Americi. U svetu su ga zvali Princ igre. Bio je omiljeni partner plejade velikih baletskih zvezda sveta.

 

Igrao je u baletima Serža Lifara i Morisa Bežara. Od mnoštva nagrada i priznanja koja su mu dodeljena, izdvajaju se nagrada za najbolju interpretaciju u Bežarovom baletu Prometej (1956), koji je tada proglašen i za najbolji balet sezone, nagrada u Japanu 1954. godine kao najboljem igraču, nagrada u Njujorku 1950. i mnoge druge, sve do nedavne nagrade za životno delo A life for dance internacionalnog baletskog festivala u Majamiju. Dobitnik je Sedmojulske nagrade za životno delo, 1992. godine. Nosilac najvišeg francuskog odlikovanja Legije časti.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište