fbpx

header

Otvorena izložba Jane Kunovske „Šetnja divljom stranom“

izlozba-Šetnja-divljom-stranom-2022

Na postavci „Šetnja divljom stranom“ Jana Kunovska predstavila je seriju radova koji se mogu podeliti na dve celine.

 

Centralni deo izložbe čine slike velikog formata sa tematizovanjem kartaške igre. U drugoj grupi radova dominiraju portreti sa ljudskim likom ili sa motivom mačke.

 

Na svim radovima ponuđeno je prepoznavanje motiva. U projekat je uvučen posmatrač koji ima iskustvo igre u doslovnom smislu. Kunovska mu nudi interpretaciju igre s veoma malo uobičajenih oznaka. Kao u realnom životu, i ovde, unutar galerijskog mira posmatrač postaje učesnik.

 

Igrači karata, kao slagalice likovno oblikovanih slikovnih oznaka, podsećaju na vreme kad još nisu postajale kompjuterske igre koje osoba može igrati sama. Kartaška igra podrazumeva komunikaciju najmanje dvoje ljudi. Ovako prikazana predstavlja likovni i tehnički arhaizam.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by O3ONE (@o3one_artspace)

 

Judžin Borkovski je ocenio da Jana Kunovska uvodi lično iskustvo posmatrača i motiva u isto vreme.

 

– Obema ulogama pridaje značenje u sistemu koji nam predstavlja. U isto vreme one su i sumnja i dokaz realnosti. Reference na istorijsko i inscenirana relacija prošlog i budućeg donose zanimljiv rezultat. Istraživanje, igranje, kreće se u dva glavna smera u asocijativnom smeru, kompilaciji fragmenta igre koja, iako je realna, ipak pripada području dogovorenih pravila, te u smeru situacija ličnog stanja u domenu socijalnih odnosa. Ponegde umirene, a ponegde halucinatorne kombinacije lica, oblika i znakova, posmatrača dovode u nesigurnost perceptivnog utiska – kaže Judžin Borkovski, dodajući da je snaga ovog projekta u evidentiranju psiholoških stanja.

 

Borokovski je rekao da su igra i kreativnost putovanja u nepoznato.

 

– Pomiriti stečeno sa svojim osećanjima i senzibilno reagovati na spoznaju može samo umetnik. Bez kalkulacija. Igrajući se. Naravno, na temelju obrazovanja, iskustva, senzibiliteta. Umetnik-igrač je kao putnik koji se usuđuje da krene u nepoznato. Rizik gubitka je mali ulog u odnosu na zadovoljstvo igrača. Jer igra je jedino igra i kad se igra zbog igre. Kad se igra zbog rezultata onda to više nije igra – rekao je Judžin.

 

Izložba „Šetnja divljom stranom“ je otvorena 19. aprila u galeriji O3ONE, a traje do 2. maja.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište