fbpx

header

Otvorena izložba crteža Miće Popovića

otovrena-izlozba-crteža

Otvorena je izložba crteža jednog od najvećih srpskih i jugoslovenskih slikara dvadesetog veka Miodraga Miće Popovića u Galeriji Sanjaj.

 

Izložbu su otvorili dr Nele Karajlić i sin slikara Jovan Popović.

 

Jovan Popović je rekao da radovi koji se nalaze pred publikom pripadaju uskom krugu dela. Na osnovu njih su kasnije nastajali veliki formati najznačajnije faze Mićinog likovnog delovanja, čuvenog slikarstva prizora.

 

On je pojasnio odakle lik glumca Danila Bate Stojkovića na crtežima njegovog oca.

 

– Moj otac se družio sa Živoradom, bratom Danila Bate Stojkovića. Na taj način je upoznao slavnog glumca. Danilo je prvo igrao u filmovima mog oca. Zatim se 70-ih godina prošlog veka našao i na njegovim crtežima, u liku Gvozdena – rekao je Popović.

 

 

Otvorena je izložba crteža povodom 99 godina od rođenja našeg velikog slikara. Crteži pripadaju porodičnoj kolekciji i mnogi od njih nikada nisu predstavljeni javnosti.

 

Mića Popović je jedan od onih slikara koji su obeležili srpsko i svetsko slikarstvo prošloga veka.

 

Ne postoji nijedan važan grad na svetu, od Londona, Njujorka, Pariza, Berlina, Moskve u kome nije izlagao svoje slike. Njegova retrospektivna izložba u Galeriji SANU, 1983. godine i dalje drži rekord po broju posetilaca. Prešla je pola miliona ljudi koji su je videli.

 

Nosilac je mnogih domaćih i međunarodnih priznanja. Bio je redovan član SANU, kao i član Akademije likovnih umetnosti u Berlinu.

 

Postavku izložbe, između ostalog, čine brižljivo, čvrsto, s ljubavlju rađene studije, gastarbajtera Gvozdena, samog autora, devojaka, majmuna, mrtve prirode…

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište