fbpx

header

Otvorena izložba BIOS: Dijalog prirode i čoveka

izlozba-bios-Zaprokul-2022

U Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka – Zaprokulu svečano je otvorena izložba „BIOS“ povodom manifestacije Muzeji za 10.

 

Izložbu „BIOS“ je otvorio Đorđe Stanojević, autor izložbe i Ljubivoje Ršumović, živi klasik srpske poezije i ljubitelj ekologije.

 

Istaknuti vizuelni umetnik i predavač Stanojević ukazao je da svojim stvaralaštvom želi da bude primer umetničkog dijaloga prirode i čoveka.

 

izlozba-bios-Zaprokul-2022

Foto: Milica Jovanović

 

– Dijalog je ključna reč. On se putem slike, ostvaruje sa prirodom. U tom dijalogu nastaje sadržaj slike – kaže Stanojević.

 

Poznati pesnik Ršumović istakao je oduševljenje slikama autora nazvavši ih malim suncem sa žutom krunom svetlosti i života.

 

U Zaprokulu je održana i radionica izrade lepih i korisnih predmeta od otpada učenika Poljoprivredne škole sa domom učenika PK „Beograd“. Oni su kroz reciklažu praktično pakazali da je svaki čovek umetnik koji može u sebi oživeti jedinstvo prirode i umetničkih tokova.

 

Zaprokul kroz reciklažu još jednom podseća posetioce da otpad ne mora da bude samo otpad, već da od njega mogu nastati nove stvari  i umetnost kroz upcycling – ponovnu kreativnu upotrebu.

 

izlozba-bios-Zaprokul-2022

Foto: Milica Jovanović

 

–  Pokrenuli smo upcycling prikupljanjem kompjuterskog otpada za stvaranje umetničkih dela mlade i talentovane umetnice Danice Maksimović, sa kojom ćemo u budućnosti sarađivati – kažu iz Zaprokula.

 

Posetioci će do kraja izložbe biti u prilici da degustiraju i prirodni livadski med malog porodičnog pčelinjaka „Pčelarev sin“.

 

Svi posetioci će moći 20. maja da razgovaraju sa umetnikom sa početkom u 18 časova u Zaprokulu. Svi prisutni mogu i da pomognu u oslobađanju umetničkog prostora galerije od nagomilanog otpada. Najuspešnijem će Zaprokul dodeliti dar prirode, med.

 

Izložba je otvorena do 20. maja, radnim danima od 9 do 17 časova, a ulaz je slobodan.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište