fbpx

header

Otvorena izložba BIOS: Dijalog prirode i čoveka

izlozba-bios-Zaprokul-2022

U Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka – Zaprokulu svečano je otvorena izložba „BIOS“ povodom manifestacije Muzeji za 10.

 

Izložbu „BIOS“ je otvorio Đorđe Stanojević, autor izložbe i Ljubivoje Ršumović, živi klasik srpske poezije i ljubitelj ekologije.

 

Istaknuti vizuelni umetnik i predavač Stanojević ukazao je da svojim stvaralaštvom želi da bude primer umetničkog dijaloga prirode i čoveka.

 

izlozba-bios-Zaprokul-2022

Foto: Milica Jovanović

 

– Dijalog je ključna reč. On se putem slike, ostvaruje sa prirodom. U tom dijalogu nastaje sadržaj slike – kaže Stanojević.

 

Poznati pesnik Ršumović istakao je oduševljenje slikama autora nazvavši ih malim suncem sa žutom krunom svetlosti i života.

 

U Zaprokulu je održana i radionica izrade lepih i korisnih predmeta od otpada učenika Poljoprivredne škole sa domom učenika PK „Beograd“. Oni su kroz reciklažu praktično pakazali da je svaki čovek umetnik koji može u sebi oživeti jedinstvo prirode i umetničkih tokova.

 

Zaprokul kroz reciklažu još jednom podseća posetioce da otpad ne mora da bude samo otpad, već da od njega mogu nastati nove stvari  i umetnost kroz upcycling – ponovnu kreativnu upotrebu.

 

izlozba-bios-Zaprokul-2022

Foto: Milica Jovanović

 

–  Pokrenuli smo upcycling prikupljanjem kompjuterskog otpada za stvaranje umetničkih dela mlade i talentovane umetnice Danice Maksimović, sa kojom ćemo u budućnosti sarađivati – kažu iz Zaprokula.

 

Posetioci će do kraja izložbe biti u prilici da degustiraju i prirodni livadski med malog porodičnog pčelinjaka „Pčelarev sin“.

 

Svi posetioci će moći 20. maja da razgovaraju sa umetnikom sa početkom u 18 časova u Zaprokulu. Svi prisutni mogu i da pomognu u oslobađanju umetničkog prostora galerije od nagomilanog otpada. Najuspešnijem će Zaprokul dodeliti dar prirode, med.

 

Izložba je otvorena do 20. maja, radnim danima od 9 do 17 časova, a ulaz je slobodan.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Praznični gala koncert “Novogodišnja čarolija” zakazan je za 27. decembar od 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Na uzbudljivo muzičko putovanje publiku će povesti solisti Tamara Rađenović, sopran i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Pozorište