fbpx

header

Otvorena izložba Aleksandra Radičevića u galeriji Beograd

izlozba-Aleksandra-Radičevića-galerija-beograd-2022

Izložba Aleksandra Radičevića „Specimeni/Soba ogleda – unutra je čudna zemlja“ otvorena je u prodajnoj galeriji Beograd.

 

Izložbom „Specimeni“ Aleksandar stvara kreativnu aluziju na uzorke biološkog sveta. Drugo, stvara na ideju razvrstavanja i kolekcioniranja spoljašnjih senzacija i njihovog prevođenja likovnim sredstvima u svojevrsni skup ličnih artefakata.

 

Istoričar umetnosti Miroslav Sapundžić rekao je da realizujući dela u tehnikama ulja i akrilnih boja na platnu, autor ispituje ekspresivne mogućnosti klasičnog slikarskog pristupa.

 

– Afirmiše ideju o nepresušnoj vizuelno-komunikacijskoj moći ovog medija. Uočavamo da su pojedine slike ili segmenti zasnovani na grafizmu i naglašenom linearnom postupku u konstruisanju kompozicije. Ipak, ono što dominira ovom poetikom je omaž boji, plastičkim vrednostima pigmenta, magiji njegovog uslojavanja i mekog difuznog razlivanja po platnu. Bujnost i pikturalno bogatstvo površine evociraju reperne tačke iz kolorističke tradicije istorije umetnosti – napisao je za katalog Sapundžić.

 

izlozba-Aleksandra-Radičevića-galerija-beograd-2022

Aleksandar Radičević, Ljubičasta milja, ulje na platnu

 

Dodaje da je možda i umetnikov studijski boravak u Minhenu 2018/19. godine uticao na usvajanje nasleđa centra u kome je nastala i delovala grupa Plavi jahač.

 

– Bez ponavljanja postojećih matrica i citata, autor u duhu sličnih ideja ispituje sinestezijski karakter vizuelne i taktilne zvučnosti, kao i spiritualnih aspekata likovne materije i forme. Radičević pak ne teži filozofskim uopštavanju duhovnog u umetnosti. Njegov stav je nepretenciozan i nadasve ličan. Metafizički trag i kada je učitan u prirodu likovnog elementa deo je slike kao hromatskog zapisa o individualnom životnom iskustvu i sećanju.

 

Otvaranje izložbe Aleksandra Radičevića bilo je u četvrtak, 21. jul sa početkom u 19 časova. Možete posetiti izložbu sve do 8. avgusta ove godine.

 

Aleksandar Radičević završio je osnovne studije grafike (2013) i master studije slikarstva (2015) na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Studirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Minhenu (2018/19). Priredio je dve samostalne izložbe i učestvovao na više grupnih izložbi. Autor realizuje radove u duhu asocijativne apstrakcije.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište