fbpx

header

Otvaranje samostalne izložbe „Suzovača“ Dee Džanković

suzovača-izlozba-galerija-monolog-2022

Samostalna izložba „Suzovača“, umetnice Dee Džanković otvara se u Galeriji Monolog u Cetinjskoj 15.

 

Dea Džanković u svome radu istražuje jedan poseban društveni konstrukt unutar koga se odigrava određeni oblik verbalne interakcije. Tokom njene izložbe, galerija Monolog će odražavati kafanu, važno jezgro društvene interakcije u Srbiji.

 

Kafana je mesto gde odlazimo da bi se oslobodili, to je okruženje koje ohrabruje emocionalne izlive, vikanje, plač, fizičke obračune, priznanja, pokajanja i lomljavu stakla.

 

suzovača-izlozba-galerija-monolog-2022

Foto: Nikola Rudić

 

Jedan od ključnih sastojaka ove jedinstvene atmosfere je rakija. To je ulje koje podmazuje ovaj nepredvidivi motor emocija.

 

Naziv „Suzovača“ se odnosi na centralni umetnički rad postavke na izložbi, flašu rakije napravljene od suza. U ovom slučaju, suza Dee Džanković. Slana metafora za flaširane emocije.

 

Naziv izložbe i njen centralni rad su nastali kao igra reči, od tipičnih naziva za rakiju u zavisnosti od ukusa, i suza kao njenog ključnog sastojka. Štaviše, ona predstavlja specifičnu formulu koja spaja suze i alkohol u oblik tečnosti koja može da se konzumira.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dea Džanković (@deadzankovic)

 

Umetnost je uvek sredstvo komunikacije. Ponekad da izrazi konkretnu misao, viziju ili aspekt, a ponekad da artikuliše apstraktni ili emocionalni univerzum izvan reči. I obrnuto, na umetnost je uvek uticao sam čin komunikacije. Argumenti, rasprave, kritike i nove inspiracije su neki od ključnih izvora kada je u pitanju stvaranje umetnosti.

 

Često ova mesta komunikacije i sama postaju subjekat umetničkih radova. Rafaelova freska „Atinska škola“, slika „Veseljaci tokom Maslenice“ Franca Halsa ili „Ručak“ Dijega Velaskeza, između bezbroj drugih, prikazuju različite oblike verbalne komunikacije u raznovrsnim društvenim okruženjima tokom različitih vremenskih razdoblja.

 

suzovača-izlozba-galerija-monolog-2022

Foto: Nemanja Maraš

 

Prikazi mrtve prirode i svakodnevnih životnih situacija, često smeštenih u kuhinjama, restoranima ili barovima, takođe ističu ova mesta interpersonalne razmene.

 

Otvaranje izložbe „Suzovača“ je 8. jula sa početkom u 19 časova. Posetioci će moći do 5. avgusta da vide, najnovije video radove i instalacije ove umetnice.

O galeriji Monolog

 

Galerija Monolog kao sastavni deo Museum of Now (MON) iz Berlina, definiše sebe kao svojevrsnu „crnu kutiju“. Galerija mapira kako aktuelne trendove i vibrantnost savremenog umetničkog trenutka, tako i predviđa buduće trendove. Smeštena u centar beogradske alternativne scene, bivša Bajlonijeva pivara u Cetinjskoj ulici. Galerija otvara prostor za slobodnu artikulaciju ideja i savremenih tema stvaraocima iz celog sveta. Zamišljena je kao kreativni kanal povezivanja između Beograda i Berlina sa Museum of Now (MON) i Supermarket Lab-om kao osnivačima inicijative.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište