fbpx

header

Otvaranje izložbe „Stavovi i forme“

izlozba-Stavovi-i-forme-2022

Izložba „Stavovi i forme“ – „Umetnost kao forma mišljenja“ biće otvorena 8. jula. Otvaranje je u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića u 18 časova.

 

Kustosi izložbe su Miroslav Karić, kustos Muzeja savremene umetnosti Beograd i Nebojša Milenković, muzejski savetnik Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

 

izlozba-Stavovi-i-forme-2022

Luka Ličina, When you pass through the rivers, they will not sweep over you, performans, Foto: Sara Marović

 

Umetnici su Pavle Banović, Milica Bilanović, Viktor Cvejić, Katarina Jovanović Allfa, Luka Ličina, Nemanja Milenković, Konstantinos Patelis Milićević, Tijana Petrović i Adrien Ujhazi.

 

Uzimajući za polazište neke od teza čuvene, istorijske izložbe „Živiš u svojoj glavi: Kada stavovi postanu forme“ Haralda Zemana iz 1969, svakako najslavnije izložbe umetnosti kakvu danas poznajemo – postavka Stavovi i forme želi da odgovori na pitanje/dilemu da li su, i u kojoj meri, iskustva novih umetničkih praksi 1960-ih i 1970-ih prisutna u shvatanju umetnosti autora mlađe generacije (starosti do 30 godina).

 

izlozba-Stavovi-i-forme-2022

Adrienn Újházi, May our desires never fade away, intervencija sa živim sistemima

 

Izabrani radovi umetnika su fokusirani, pre svega, na mentalne propozicije dela. Reč je o video-radovima, radovima zasnovanim na autorskim stejtmentima, instalacijama u ili sa materijalom, kretanjima u domenu materijalnog, te radovima konstituisanim u međuodnosu sa samim prostorom Galerije – legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića i njegovim učitanim predistorijama. Time su izabrani umetnici i umetnice, u formalnim istraživanjima jezika umetnosti. Često su u dijalogu sa sobom i vlastitim prethodno ostvarenim radovima, ali i sa mogućim kontekstima umetnosti. U kontekste spadaju priroda i društvo današnjice – njihove opsesije, nametnute vrednosti, jednako koliko i limit, ograničenja i anomalije.

 

izlozba-Stavovi-i-forme-2022

Konstantinos Patelis Milićević, Vreme, kamen (granit), vosak, 17х11х20 cm

 

Artikulisanjem pitanja i(li) odgovora o poziciji umetnosti i umetnika danas, kao i njihovom pretpostavljenom društvenom statusu, izloženi radovi, pored samog stvaranja, akcenat stavljaju na proces mišljenja umetnosti.

 

Izložba „Stavovi i forme“ u premijernom izdanju otuda ima podnaslov „Umetnost kao forma mišljenja“.

 

 

Autori izložbe Miroslav Karić i Nebojša Milenković se osvrću na prakse prisutne u vlastitim institucijama, vezane za kontinuirana praćenja mlađe i najmlađe scene. One takođe sežu u rane sedamdesete. Miroslav Karić i Nebojša Milenković nameravaju da ona postane tradicionalna. Izložba bi se jedne godine održavala u produkciji MSU Beograd, a sledeće u MSUV u Novom Sadu.

 

izlozba-Stavovi-i-forme-2022

Viktor Cvejić, Ja kao zvučna pojava, foto-audio instalacija, Foto: Bojana Janjić

 

Umesto puke prezentacije, postavkom ali i kroz prateća dešavanja, kustosi će pokušati da kreiraju izložbu-događaj. Platforma za razmenu mišljenja i energija gde, u konačnom ishodu, sama izložba funkcioniše kao autonoman umetnički entitet. Njenim sastavnim elementima postaju vreme, okolnosti, vrednosti, frustracije, iskoraci, granice…

 

Izložba traje do 8. oktobra.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište