fbpx

header

Otvaranje izložbe „Oko koje nedostaje“ u okviru BPM

Oko-koje-nedostaje-Witty-Book-BPM-2022

U okviru festivala Beogradski mesec fotografije biće otvorena izložba „Oko koje nedostaje“. Autori izložbe su Matija Parodije i Pjerđorđe Sorđeti.

 

Izložba sadrži fotografije preuzete iz istoimene knjige u izdanju izdavačke kuće „Witty Books“, a priredio ju je Tomazo Parilo.

 

Oko-koje-nedostaje-Witty-Book-BPM-2022

Witty Books, Foto: Promo

 

Najnovije studije o istraživanju kognitivnih funkcija mozga pokazale su, pomoću instrumenata za merenje aktivnosti tokom sna, da čak i osobe slepe od rođenja sanjaju u slikama. Nekoliko hipoteza pretpostavlja da su ove predstave rezultat kolaboracije između aktivnosti vizuelnog korteksa i čulnih organa. Međutim to ne isključuje da ljudska bića imaju inicijalnu vizuelnu memoriju, paralelnu i koja prethodi onoj koja se razvija u mrežnjači. Neke su slike nezavisne od vizuelnog aparata pa se pojavljuju u snovima i moguće ih je tako videti. Kojim očima ih posmatramo?

 

„Oko koje nedostaje“ je istraživanje koje pretvara foto-aparat u vizuelne projekcije koje ne proizilaze iz našeg neposrednog iskustva stvarnosti, već su rezultat različitih kognitivnih puteva u kojima učestvuju sva čula. Pogled se gubi, a oko postaje promenljiv objekat naše percepcije, apstraktni organ sposoban da procesuira slike izvan impulsa mrežnjače. Fotografski čin hvata vizuelni mehanizam i prenosi ga, skrećući pažnju na tipično transfigurativno mentalno posmatranje sna, usađeno u memoriji, potisnuto u podsvesno.

 

Izložba će biti otvorena u četvrtak 19. maja u 19 časova. Otvaranju izložbe prethodiće susret na engleskom jeziku sa kustosom Tomazom Parilom koji počinje u 18 sati.

 

Izložba „Oko koje nedostaje“ se održava do 17. juna u Italijanskom institutu za kulturu.

 

U okviru Festivala u subotu 21. i u nedelju 22. maja od 12 do 17 sati  biti održana berza foto-knjiga. Na izložbi u Dorćol Platzu će učestvovati i italijanski izdavač „Witty Books“.

 

„Witty Books“ je nezavisna izdavačka kuća osnovana 2012. godine kako bi promovisala savremenu fotografiju i vizuelnu kulturu. Pored publikacija, veliki značaj pridaje vizuelnom obrazovanju kroz radionice i masterklasove. Tokom gotovo deset godina rada, „Witty Books“ je sarađivala sa mladim, kao i sa već afirmisanim umetnicima iz svih krajeva sveta.

 

Tomazo Parilo (1989) završio je studije fotografije na Akademiji lepih umetnosti u Napulju. Izdavačku kuću „Witty Books“ osnovao je 2012. godine, a 2015. postaje koosnivač „Jest“-a, izložbenog prostora za fotografiju. Trenutno živi u Torinu i radi kao izdavač, nastavnik i kustos.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište