fbpx

header

Otvaranje izložbe „Muzičko prijateljstvo – Davorin Jenko i Mokranjac“

U petak, 1. jula, u Zavičajnom muzeju Žarkova (Ace Joksimovića, 2), održaće se otvaranje izložbe „Muzičko prijateljstvo – Davorin Jenko i Stevan Stojanović Mokranjac“, sa početkom u 14 časova.

 

Na izložbi će biti predstavljen materijal različitog tipa, među kojima su fotografije, arhivska građa, kao i lični predmeti kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca.

 

Postavka je upotpunjena digitalnim sadržajima, uz koje publika može da pristupi muzici ovih kompozitora, kao i da se prošeta kroz rodnu kuću Stevana St. Mokranjca uz VR naočare.

 

Tokom trajanja izložbe emitovaće se epizode o Jenku i Mokranjcu, serijala „Srpska muzika kroz vekove“, naučno obrazovnog programa RTS.

 

Ulaz za izložbu je potpuno besplatan.

 

Kompozitori Davorin Jenko (1835–1914) i Stevan Stojanović Mokranjac (1856–1914) su među najznačajnijim ličnostima, koje su zaslužne za razvoj srpske muzičke kulture, i umetnosti uopšte, u drugoj polovini 19. veka.

 

Zahvaljujući Jenkovom radu, u Beogradu je obogaćen pozorišni život, time što je u repertoar Narodnog pozorišta  uvršten i niz komada s pevanjem, čiji je muzički autor bio upravo Jenko.

 

Ovaj specifičan muzičko scenski žanr, doprineo je daljem razvoju primenjene muzike, a Jenko je opet svojim delovanjem uticao na mlađu generaciju srpskih kompozitora da upravo pišu muziku za pozorište.

 

Malo mlađi savremenik Jenka – Mokranjac u isto vreme je bio kompozitorski aktivan, ali na drugom polju. Mokranjac se zalagao za očuvanje srpske narodne tradicije, koja mu je ujedno bila i glavna inspiracija za njegovo stvaralaštvo i time je postao utemeljivač nacionalnog stila u Srbiji.

 

 

Njihove profesionalne karijere su se preplitale, kao i životne okolnosti. Ova izložba predstavlja mali uvid u njihov rad i dugo prijateljstvo koje su negovali.

 

Autor izložbe  – Marijana Dujović

 

Autori postavke  –  Jelena Medaković i Filip Šoln

 

Saradnik na projektu – Ivan Milošević

 

Digitalni sadržaj – Ocolo Digital

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište