fbpx

header

Otvaranje izložbe „ArtWalks Experience“ Milene ZeVu

ArtWalks-Milena-ZeVu-izložba-2022

Izložba „ArtWalks Experience (Umetnost u pokretu)“ umetnice Milene ZeVu biće otvorena u prostoru Silosi na Dorćolu. Kustos izložbe je Nina Vagić.

 

Obuhvata 20 godina rada konceptualne umetnice ZeVu. Od njenih prvih slikarskih radova, u kojima eksperimentiše sa raznim tehnikama i umetničkim formama, preko bodiarta, instalacija, video radova, pa sve do performansa i korišćenja najnovijih tehnologija kao što su NFT i AR (proširena stvarnost).

 

„ArtWalks Experience“ će biti postavljena 10. juna sa početkom u 20 časova i trajaće do 19. juna. Tokom tih deset dana biće organizovano i nekoliko umetničkih događaja. Tu spadaju i razgovor sa umetnicom o njenom stvaralaštvu, kao i umetničko-muzički plesni performans.

 

ArtWalks-Milena-ZeVu-izložba-2022

Foto: Aleksandar Janjanin

 

Duo Puerto Flamenco iz Sevilje kao i naša istaknuta koncertna pijanistkinja i kompozitorka Irina Dečermić nastupaće 18. juna.

 

O izložbi „ArtWalks Experience“

 

Narativ izložbe je prezentovan kroz 16 prostorija – „ćelija“. Posetioci će imati priliku da se kreću kroz prostor od 700 kvadratnih metara. Pratiće razvojni put umetnice ZeVu, od početakanjenog stvaralaštva, do danas.

 

Kustos Nina Vagić u katalogu izložbe piše:

 

ArtWalks-Milena-ZeVu-izložba-20222

Foto: Frederik Nebinger

 

– ArtWalks je postavljena u starim Silosima na obali Dunava. Obe smo rođene u Beogradu i ova lokacija nam je bila veoma važna. Prostor je takođe bio veliki izazov. On nije projektovan da bude izložbeni i nema nikakve sličnosti s klasičnim galerijskim prostorom. Svi zidovi su kružni i prostor je podeljen u 16 nezavisnih, ali povezanih prostorija koje smo nazvale ćelijama. Iz ptičje perspektive podseća na lavirinte iz časopisa „Eureke“ i tako smo morale da ga iskoristimo. Izložba ima jasnu putanju i priču iz ćelije u ćeliju koja prati hronološku i tematsku naraciju poslednje dve decenije Mileninog umetničkog rada – napisala je Vagić povodom izložbe.

 

Nina Vagić kaže i da je Milena ZeVu uvek bila izdvojena od mejnstrim umetnika i sistema u umetnosti. Iako nije davala intervjue i uglavnom je izlagala u nezavisnim i/ili alternativnim prostorima i na dobrotvornim aukcijama, Vagić kaže da je ipak privukla međunarodnu pažnju.

 

ArtWalks-lejdi-dajana-Milena-ZeVu-izložba-2022

Foto: Milomir Bošković

 

– Posmatrajući iz današnje perspektive decentralizacije i jačanja periferije u odnosu na centar, sve dobija posebno značenje osamostaljivanja umetnosti od nametanja i ograničavanja sistema u kome obitava… – piše Vagić u katalogu.

 

O umetnici Mileni ZeVu

 

Milena ZeVu je diplomirala na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. Ona je multimedijalna konceptualna umetnica, čiji kreativni opus uključuje slike, skulpture, video radove, instalacije i performans. U periodu od 2001. do 2015. godine, stvarala je umetničke kolekcije na razne teme u kombinovanoj tehnici sa akrilikom, cementom i kristalima. Od 2015. godine, ZeVu započinje svoj novi umetnički pravac koji naziva „ArtWalks (Umetnost u pokretu)“.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Silosi Beograd (@silosibeograd)

 

O „ArtWalks“ projektu

 

„ArtWalks (Umetnost u pokretu)“ naglašava potrebu umetnice ZeVu da oslobodi umetnost od konvencionalnih izložbenih prostora, kao i od dominantnog zapadnog sistema savremene umetnosti, kojem su mnogi umetnici podređeni. Milena se ujedinjuje sa svojim radom kako bi održala njegovu nezavisnost i slobodu umetničkog stvaralaštva.

 

O Puerto Flamenco

 

Andrej, koji je rođen u Beogradu, sa suprugom Frančeskom „Čikom“ vodi Puerto Flamenco grupu, kao i poznati folk-fjužn bend ETNIKA sa Malte. Oni su vodili flamenko master klasove u Španiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD, Nemačkoj, Holandiji, Australiji, Malti, Baltiku, Tajlandu, Japanu i Maroku.

Ovaj umetnički par će predstaviti jedinstvenu ritmičku vezu i duboko razumevanje umetničke forme. Ta forma potiče od 25 godina zajedničkog rada i turneja na pet kontinenata, učestvujući na važnim festivalima. Karijera Irine Dečermić, traje više od 30 godina. Njena strast prema zvuku i muzici odvela ju je u novu avanturu, ka istraživanju zvuka. Ovaj performans posvećen je spajanju zvuka, njegovih frekvencija i vibracija sa pokretom.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište