fbpx

header

Otvaranje 4. Bitef zone – Mirna strana ulice

Tradicionalan letnji program Bitef teatra, kraj sezone obeležava izlaskom Bitef teatra na Skver Mire Trailović i mnoštvom besplatnih (ili simboličnih cena karata) animacionih, pozorišnih i tribinskih programa.

 

Ovogodišnja Bitef Zona bira „mirnu stranu ulice“. Demokratičnim, pozorišno – performativnim susretima, nastoji da se inicira miran dijalog i mogućnost kulturnog aktivizma, koji svoj uticaj ostvaruje kroz sadržaje koji pokreću ljubav prema zajednici i želju da se čini dobro i dela vaspitano – dobrom namerom, ka pomirenju zaoštrenih socijalnih sukoba.

 

Čini se da je društvo umorno od usijanih oštrica, da vrhove društvenih sablji sukoba treba malo otupeti, napraviti prostor izvan uličnog fronta mržnje i poruka mržnje kojima smo zatrpani i kojih je zajednica sita.

 

Najbolji primer i direktna asocijacija za ovogodišnji naslov programa, je rad koji otvara Bitef Zonu – projekat “Na mirnoj strani ulice”. Studentkinja FDU okuplja Beograd, Niš, Zagreb, Banja Luku i Sarajevo i otvara ovogodišnje izdanje Bitef zone izložbom 3. juna u 18 časova na Skveru Mire Trailović.

 

Menjajući političku poruku kojom grafiti direktno upiru prstom u njhove kolege, studenti i studentkinje svojim umetničkim intervencijama pozivaju na aktivno učešće građana u odlučivanju onoga što će krasiti zidove njihovog grada.

 

Stop govoru mržnje – kao osnovnu floskulu šalju i pozorišne predstave “Aplikacije Voland” u režiji Kokana Mladenovića i “Projekat Handke” Hartefakt fondacije.

 

 

Biće održan i simpozijum koji vode Maja Pelević i Olga Dimitrijević “Rod i rad u srpskom teatru”. Autorke polaze od istraživanja nejednakosti u polju srpskog pozorišta, da bi pokušale da kroz analizu nejednakosti i međuljudskih odnosa, dođu do odgovora na pitanja koja postavljaju samima sebi – koji su dometi angažovane umetnosti, i kojim jezikom ćemo menjati svet?

 

Premijerom dokumentarnog filma “Misterija bosanskih piramida – na rubu prošlosti”,  autora Borislava Petrovića i Slavice Hinić, krećemo se putem neizvesne budućnosti, do ivice prošlosti. Da li se odgovor na pitanje kuda dalje nalazi u njenim tajnama izvan poznate istorije?

 

Muzičko scenski program Zone čine tri performativna pozorišno muzička dela: “Korrrupcija” Daniela Kovača, “Ruže” Tine Perić i “Milena Barilli” Miodraga Kovačevića.

 

Program zatvara “Filosofski teatar” na kome govori Srećko Horvat.

 

Program nastoji da šalje poruke mira, uglađenog aktivizma i uticaja na društvena trvenja dobrim delovanjem i novom energijom, budite gosti i aktivni učesnici u “Bitef Zoni – Na mirnoj strani ulice” u junu ove godine.

 

 

Povezane vesti

Veče posvećeno Borislavu Pekiću

U subotu, 2. jula, biće priređeno veče “Sećanje na Borislava Pekića- 30 godina od smrti”, kod spomenika legendarnom srpskom književniku na Cvetnom trgu u Beogradu.   Basista Aleksandar Ðukić i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Borislav Pekić
Veče posvećeno Borislavu Pekiću
Rok-koncert-noć-u-gradu-2022
Noć u gradu: Žurke koje nas očekuju ovog vikenda
pia-leino-roman-nebesa-2022
Na festivalu „Art-Anima“ predstavljanje romana „Nebesa“
kamen-spoticanja-spomen-obelezje-2022
Postavalja se spomen obeležje „Kamen spoticanja“
klavir
Muzički performans Nade Kolundžije u Skupštini grada

Pozorište