fbpx

header

Otvara se izložba „Beograd-Beč“ u SANU

Beograd-Beč-izlozba-2022

Najveća naučno popularna manifestacija „Maj mesec matematike (M3)“ biće obeležena i ove godine, jedanaestu godinu za redom. U okviru manifestacije, centralno mesto zauzeće izložba „Beograd-Beč (Modernizacija nastave matematike u 19. veku)“.

 

Izložba se otvara u četvrtak, 12. maja, sa početkom u 18 sati, u Galeriji nauke i tehnike SANU.

 

„Beograd-Beč“ izložba je posvećena matematičarima iz 19. i sa početka 20. veka. Ovi matematičari su oblikovali moderno obrazovanje matematike u Srbiji. Oni su pitomci koji su se usavršavali u Beču. Potom su svoje znanje i iskustva vratili nazad u Srbiju, zarad omladine i budućnosti naše zemlje.

 

Pisali su prve udžbenike, krojili matematičke iskaze na našem jeziku i svojim radom utemeljili matematiku u Velikoj beogradskoj školi i kasnije Beogradskom Univerzitetu.

 

Zakoračite u matematički vremeplov. Upoznajte se sa velikim bečkim matematičarima tog vremena, kada se krojila moderna Srbija, ali i moderna matematika.

Povezane vesti

Veče posvećeno Borislavu Pekiću

U subotu, 2. jula, biće priređeno veče “Sećanje na Borislava Pekića- 30 godina od smrti”, kod spomenika legendarnom srpskom književniku na Cvetnom trgu u Beogradu.   Basista Aleksandar Ðukić i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Borislav Pekić
Veče posvećeno Borislavu Pekiću
Rok-koncert-noć-u-gradu-2022
Noć u gradu: Žurke koje nas očekuju ovog vikenda
pia-leino-roman-nebesa-2022
Na festivalu „Art-Anima“ predstavljanje romana „Nebesa“
kamen-spoticanja-spomen-obelezje-2022
Postavalja se spomen obeležje „Kamen spoticanja“
klavir
Muzički performans Nade Kolundžije u Skupštini grada

Pozorište