fbpx

header

Optički sumnjivo u Muzeju Jugoslavije

Muzej istorije Jugoslavije, RBG

U okviru stalne postavke Muzeja Jugoslavije 5. marta u 13 časova biće predstavljena izložbena celina „Optički sumnjivo“, koju su u saradnji sa kustoskinjama ovog muzeja realizovali članovi Autonomnog kulturnog centra Matrijaršija.

 

„Digitalni Muzej grada Beograda“ – aplikacija koju jedva čekamo

 

Posetioci će biti u prilici da prisustvuju promociji istoimene publikacije. Time Muzej Jugoslavije otpočinje novi ciklus intervencija na stalnoj postavci u čijem fokusu će biti industrijsko nasleđe SFRJ, prethodno tematizovano u okviru aktuelne izložbe „O fabrikama i radnicima“.

 

Izložbena intervencija „Optički sumnjivo“ rezultat je istraživanja Zbirke štampanog materijala Muzeja Jugoslavije, koje je 2021. godine AКC Matrijaršija realizovaola u saradnji s grafičkom radionicom Кvaka.

 

Tokom istraživačkog procesa izdvojen je deo dokumenata o koncertima, matineima, igrankama i ostalim kulturno-umetničkim manifestacijama Saveza grafičkih i tipografskih radnika Jugoslavije. Ovi materijali svedoče o specifičnim modelima samoorganizovanja i udruživanja grafičkih radnika tog vremena u cilju razvijanja mreža solidarnosti, borbe za radnička prava i bolje uslove rada radi zaštite njihovog zdravlja i života.

 

Pored odabranih predmeta iz muzejskog fonda publika će moći da vidi umetničke radove i prateću umetničku publikaciju, koji su osmišljeni kao odgovor na sve što su autori tokom istraživanja otkrili, ali su i dopuna onome što je ostalo nepoznato o životu i radu grafičkih radnika nekad i sad.

 

Teorijsko-umetničko istraživanje, izložbenu intervenciju i knjigu Optički sumnjivo realizovali su članovi i članice Autonomnog kulturnog centra Matrijaršija: Aleksandar Denić, Milica Ivić, Jovana Lutovac, Žoana Markade-Mo (Johanna Marcadé-Mot), Mileta Mijatović, Sofija Pašalić i Aleksa Vitorović, u saradnji sa kustoskinjama projekta Simonom Ognjanović i Marijom Ðorgović, kao i kustoskinjama-saradnicama Veselinkom Кastratović Ristić i Vesnom Mirković.

 

Autonomni kulturni centar Matrijaršija (Beograd) postoji od 2014. godine kao deo šire evropske mreže sitoštampara, malih izdavača, umetnika i kolektiva.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište