fbpx

header

Optički sumnjivo u Muzeju Jugoslavije

Muzej istorije Jugoslavije, RBG

U okviru stalne postavke Muzeja Jugoslavije 5. marta u 13 časova biće predstavljena izložbena celina „Optički sumnjivo“, koju su u saradnji sa kustoskinjama ovog muzeja realizovali članovi Autonomnog kulturnog centra Matrijaršija.

 

„Digitalni Muzej grada Beograda“ – aplikacija koju jedva čekamo

 

Posetioci će biti u prilici da prisustvuju promociji istoimene publikacije. Time Muzej Jugoslavije otpočinje novi ciklus intervencija na stalnoj postavci u čijem fokusu će biti industrijsko nasleđe SFRJ, prethodno tematizovano u okviru aktuelne izložbe „O fabrikama i radnicima“.

 

Izložbena intervencija „Optički sumnjivo“ rezultat je istraživanja Zbirke štampanog materijala Muzeja Jugoslavije, koje je 2021. godine AКC Matrijaršija realizovaola u saradnji s grafičkom radionicom Кvaka.

 

Tokom istraživačkog procesa izdvojen je deo dokumenata o koncertima, matineima, igrankama i ostalim kulturno-umetničkim manifestacijama Saveza grafičkih i tipografskih radnika Jugoslavije. Ovi materijali svedoče o specifičnim modelima samoorganizovanja i udruživanja grafičkih radnika tog vremena u cilju razvijanja mreža solidarnosti, borbe za radnička prava i bolje uslove rada radi zaštite njihovog zdravlja i života.

 

Pored odabranih predmeta iz muzejskog fonda publika će moći da vidi umetničke radove i prateću umetničku publikaciju, koji su osmišljeni kao odgovor na sve što su autori tokom istraživanja otkrili, ali su i dopuna onome što je ostalo nepoznato o životu i radu grafičkih radnika nekad i sad.

 

Teorijsko-umetničko istraživanje, izložbenu intervenciju i knjigu Optički sumnjivo realizovali su članovi i članice Autonomnog kulturnog centra Matrijaršija: Aleksandar Denić, Milica Ivić, Jovana Lutovac, Žoana Markade-Mo (Johanna Marcadé-Mot), Mileta Mijatović, Sofija Pašalić i Aleksa Vitorović, u saradnji sa kustoskinjama projekta Simonom Ognjanović i Marijom Ðorgović, kao i kustoskinjama-saradnicama Veselinkom Кastratović Ristić i Vesnom Mirković.

 

Autonomni kulturni centar Matrijaršija (Beograd) postoji od 2014. godine kao deo šire evropske mreže sitoštampara, malih izdavača, umetnika i kolektiva.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Praznični gala koncert “Novogodišnja čarolija” zakazan je za 27. decembar od 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Na uzbudljivo muzičko putovanje publiku će povesti solisti Tamara Rađenović, sopran i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Pozorište