fbpx

header

Okovani slogovi: Izložba umetnosti vojnih zarobljenika

U Narodnoj biblioteci Srbije (NBS) predstavljena je izložba „Okovani slogovi: umetnost i zarobljeničkim logorima 1941-1945“ autora Dunje Dušanić, Marijane Dujović i Nemanje Кalezića, koja se bavi stvaralaštvom zarobljenih pripadnika vojske Кraljevine Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata.

 

Autori su predočili da su posle kapitulacije vojske Кraljevine Jugoslavije 17. aprila 1941. godine, Sile Osovine odvele u ratno zarobljeništvo oko 350.000 vojnika i oficira. Ovaj broj se u prvim mesecima njihovog robovanja smanjivao, sve dok nije ostalo oko 200.000 logoraša, mahom srpske nacionalnosti. Oni su bili transportovani, zatvarani, seljeni i preseljavani, u više od šezdeset stalnih i privremenih logora širom Nemačkog rajha i okupiranih teritorija.

 

Govoreći o izložbi koja se može videti u Galerijskom prostoru NBS, Dunja Dušanić je rekla da izložba predstavlja različite materijale i građu iz logora na području današnje Nemačke, Austrije, Poljske i Italije.

 

Izloženi su i predmeti kao što je vojna uniforma i cokule ili pribor za jelo, uz reprodukcije bakropisa Mila Milunovića (1897-1967) koje se pored stihova pesnika Milana Dedinca (1902-1966).

 

Za vojnike Кraljevine Jugoslavije zarobljeništvo je bilo duboko traumatično, lično i kolektivno iskustvo, o čemu je trag sačuvan u dnevničkim i memoarskim zapisima, u prozi i poeziji, na retkim fotografijama i crtežima.

 

Autori izložbe „Okovani slogovi: umetnost i zarobljeničkim logorima 1941-1945“ navode da je umetnost, u tim teškim uslovima života u logoru, praćenog emotivnim, političkim i ideološkim tenzijama, bila presudna za duhovni opstanak zarobljenika. Može se reći da su logori bili tema i poprište nastanka danas nepravedno zaboravljenih umetničkih dela.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište