fbpx

header

Obeležavanje Dana Muzeja Vuka i Dositeja

Obeležavanje-Dana-Muzeja-Vuka-i-Dositeja

U čast obeležavanja 73 godine od osnivanja Muzeja, posetiocima sajta Narodnog muzeja u Beogradu biće omogućeno da se od 28. februara upoznaju sa spomeničkim nasleđem.

 

Nalazi se u okviru prostorne kulturno-istorijske celine Područja oko Dositejevog liceja virtuelnom izložbom „Lica Dositejevog liceja kroz spomeničko nasleđe Beograda“.

 

Obeležavanje-Dana-Muzeja-Vuka-i-Dositeja

 

Muzej Vuka i Dositeja posvećen je velikanima srpske kulture. Muzej je otvoren u čast prosvetitelja i prvog srpskog ministra prosvete Dositeja Obradovića i književnika i reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića. Osnovan je 28. februara 1949. godine.

 

Svoje prve posetioce počeo je da prima u sledeće godine u zgradi u kojoj je radila Velika škola. Ova škola je prva visokoškolska ustanova osnovana tokom Prvog srpskog ustanka, 1808. godine.

 

Zgrada se nalazi na Dorćolu, u jednoj od najstarijih i najznačajnijih prostornih celina čije je jezgro formirano krajem 18. i početkom 19. veka. Ovaj prostor, nazvan Područje oko Dositejevog liceja od 1989. godine uživa status kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

 

 

Izložba „Lica Dositejevog liceja kroz spomeničko nasleđe Beograda“ je ambijentalna celina Područja oko Dositejevog liceja. Tematski je podeljena u više delova. Omogućava posetiocima da se upoznaju sa istorijatom značajnih objekata i ulica koje se tu nalaze.

 

Reprodukovana su dela više umetnika rađenih u tehnici ulja na platnu, akvarela, pastela i crteža tušem i olovkom inspirisanih područjem oko Dositejevog liceja. Izložba je dopunjena i fotografijama nastalih u periodu od druge polovine 19. do osamdesetih godina 20. veka.

 

Posetioci će, takođe, moći da se upoznaju sa reprodukcijama istorijskih mapa i karata. Na njima je prikazan stari Beograd kao i tekst koji upotpunjuje čitavu priču.

 

U ponedeljak, 28. februara, izložba će biti dostupna na sajtu Narodnog muzeja.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište