fbpx

header

„Poleksija Todorović“ nagrada dodeljena na Čukarici

Nagrada sa imenom Poleksija Todorović, jedne od prvih slikarki u našoj sredini, dodeljena je Nevenki Stojsavljević, autorki najboljeg rada, po oceni stručnog žirija, na 34. Čukaričkom likovnom salonu.

 

Stručni žiri u sastavu Đorđa Кadijevića, istoričara umetnosti i likovnog kritičara, Ljubice Miljković, istoričarke umetnosti i muzejskoj savetnici i Sava Pekovića, redovnog prof. na Akademiji umetnosti u Trebinju, jednoglasno je doneo odluku da se novoustanovljena nagrada „Poleksija Todorović“ za najbolji rad na 34. Čukaričkom likovnom salonu, tradicionalnoj likovnoj smotri Galerije ’73, dodeli Nevenki Stojsavljević, za rad iz ciklusa Sublimacije.

 

 

Nevenka Stojsavljević je profesor na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Diplomirala je 1977. na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, a magistrirala 1980. na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Od 1979. izlagala je samostalno i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je Velikog pečata Grafičkog kolektiva, Zlatne igle na Međunarodnom bijenalu grafike Suva igla u Užicu, Zlatna igla ULUS-a…

 

Priznanje „Poleksija Todorović“ je ustanovila Galerija 73, uz podršku Gradske opštine Čukarica, kako bi se sačuvalo sećanje na ćerku Matije Bana i ženu Steve Todorovića, koja je učestvovala u osnivanju Srpskog umetničkog udruženja, aktivnostima Beogradskog ženskog društva, pedagoškom radu (kao profesorka crtanja na Višoj ženskoj školi) i time dala veliki doprinos razvoju kulturnog života naše sredine u drugoj polovini 19. veka.

 

 

Nagradu u vidu plakete i novčanog dela, u Galeriji ’73 svečano je uručio Đorđe Кadijević, predsednik žirija.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište