fbpx

header

„Nema karta“ – Izložba fotografija Nemanje Кneževića

Izložba fotografija Nemanje Kneževića u galeriji Kula

Samostalna izložba fotografija “Nema karta” Nemanje Кneževića biće otvorena 02. juna u novom umetničkom prostoru “Kula” u Cetinjskoj.

 

Autor će predstaviti fotografije nastale u Sarajevu između 2014. i 2020. godine.

 

Кneževićeva fotografska praksa prevashodno je podstaknuta kretanjem širom Balkana i Evrope, a njegovo istraživanje javnih prostora fokusirano je na posmatranje naizgled uobičajenih scena koje se ističu atmosferom ili detaljima specifičnim za određene lokacije. Izdvojeni iz svakodnevnog života, ovi prizori postaju sirovi prikazi mesta – autentične, nerežirane scene čija prolaznost ih čini posebno primamljivim.

 

Izložba fotografija Nemanje Kneževića u galeriji Kula

Izložba fotografija Nemanje Kneževića u galeriji Kula

 

U okviru izložbe esej Maše Seničić biće postavljen na zidove u dijalogu sa fotografijama: hodanje kao metod povezuje oba ova autorska viđenja Sarajeva koji međusobno, gomilanjem pojedinačnih iskustava i perspektiva, predlažu dinamično čitanje grada, bez konačnih odgovora o njegovoj prirodi.

 

“Nema karta” je i naslov eseja, a odnosi se na prostor kojem fotografije i tekst daju tek jedno moguće značenje; predlog, umesto umetničke tvrdnje. U tom smislu, ovo nije konačni oblik ni samih autorskih istraživanja Sarajeva, već jedan korak u pokušaju da se kroz tekst/sliku približe slojeviti prostori ovog grada koji je najiskrenije posmatrati kao mapu podložnu manpulaciju i iščitavanju.

 

Izložba fotografija Nemanje Kneževića u galeriji Kula

Izložba fotografija Nemanje Kneževića u galeriji Kula

 

Pojedine fotografije, kao i izloženi esej, čine i dvodelnu publikaciju koja nosi naziv izložbe, a čiju art direkciju i dizajn potpisuje studio Metaklinika.

 

Između 2. i 19. juna biće organizovano nekoliko vođenja sa kustosom galerije Dušanom Savićem, kao i razgovor o publikaciji u kom će učestvovati Nemanja Кnežević, Maša Seničić i Nenad Trifunović (dizajn studio Metaklinika).

 

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište