fbpx

header

Ne želiš da budeš ružna: Izložba o filteru „lepote“

Izložba Marije Đurić pod nazivom „Stomak/preobraženje ili transfiguracija“ bavi se ulepšavanjam „selfi“ fotografija i filterima „lepote“. Neobična postavka predstavlja istovremeno prirodnu i natprirodnu pojavu, nadasve životnu, društvenu i religioznu, a izložba će biti otvorena u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine u utorak, 22. marta u 19 časova.

 

Izložba „Predatori“ u galeriji Eugster privlači veliku pažnju

 

Autorka izložbe ukazuje da se promena može doživeti spontano, neprimetno ili uz određene otpore i turbulencije. Tehnologija ulepšavanja „selfi“ fotografija, filtera „lepote“, trenutno pomaže, olakšava, ali i odmaže prihvatanje neminovnosti fizičkih promena.

 

Izložba "Stomak/preobraženje ili transfiguracija"

Izložba „Stomak/preobraženje ili transfiguracija“

 

Lepota ili ružnoća ženskog tela diktirana kroz medije, menja se poput modnih trendova. Zrelo telo ovekovečeno je najlepšim aktovima starih majstora, daleko je od svih današnjih modela diktiranih stereotipa. U borbi sa sobom i svojim telom, kroz medij slike, poput starih majstora svom telu vraća stari sjaj. Trenuci pred ogledalom, dugotrajni ili u prolazu su igra sa vremenom. Svaki odraz promene, bio lep ili ružan, fotografisan je nasumično mobilnim telefonom. Neobični uglovi, perspektive i skraćenja, otkrivaju nove dimenzije gledanja i značenja.

 

Prepoznatljiva forma postaje manje bitna, slike posebno kadriranih delova, deluju apstraktno i nose iluziju bespredmetnosti. Telo, koža, pregibi, prevoji, udubljenja, draperije, meko i svedeno modelovani u kvadratno ograničenim okvirima, simbolišu granice telesne intime koji odišu senzualnošću i erosom. Kadrirani delovi  kroz formu slike  otvaraju i beskrajne mogućnosti  preobražavanja kompozicije. Reči publike koja je pratila stvaranje ovih slika, kojima bi ih opisali, postaju i njihova značenja. Izložbu čini kompozicija od 35 slika, pretežno kvadratnih oblika, ulja na platnu.

 

Izložba "Stomak/preobraženje ili transfiguracija"

Izložba „Stomak/preobraženje ili transfiguracija“

 

Teoretičar umetnosti i medija Jovan Marković objašnjava da je sveprisutna pojava današnjice koja i te kako ima veze sa našim odnosom prema telu jesu takozvani selfi snimci. Prema njegovim rečima fenomen selfija se može razumeti kao pomenuta paradoksalna fascinacija modernog čoveka sopstvenom pojavom/telom a koja takođe, poput pornografije, predstavlja simboličku smrt telesnosti.

 

-Zato je interesantno da je jedna slika Marije Đurić očigledna rekonstrukcija selfija, a ona je i mogući ključ koji nam se nudi da i druge slike sagledamo u tom kontekstu. Slično kao i u dijalogu sa vajarskim radovima, rekreacija selfija slikarskim tehnikama predstavlja vrlo efektan pristup koji nas navodi da poredimo medije: dok ekspresivnost slike afirmiše senzualnost i telesnost, selfi, kao doslovna reprodukcija stvarnosti, senzualnost iscrpljuje i svojim beskonačnim umnožavanjem zapravo poništava – priča Jovan Marković.

 

Centar tela, ali neki bi rekli i bića uopšte, jeste – stomak. Kao jezgro iz koga nastaje život, ali i u kome se skuplja egzistencijalni strah, stomak kao motiv i naslov izložbe može se posmatrati i kao izvor iz kojeg su sve druge slike izašle, ali i sfera koja ih sve objedinjuje. Povratak telu, shvaćen u tom kontekstu, na slikama Marije Đurić predstavlja i povratak sebi, u jednom dubljem, duhovnom smislu, kao smirenje, prihvatanje, nežni dodir sa sobom, povratak celini i centru.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište