fbpx

header

„Nasleđe Beograda kroz objektiv Riste Marjanovića“ na Trgu Republike

Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda za Dane Beograda 2022. godine pripremio je izložbu “Nasleđe Beograda kroz objektiv Riste Marjanovića”. Izložba će biti otvorena na Trgu Republike u četvrtak 14.04.2022. godine u 12 časova i trajaće deset dana.

 

Šta nam poručuje izložba skulptura “Refleksije”?

 

Foto: privatna kolekcija porodice Rriste Marjanovica

 

Rista Marjanović je javnosti poznatiji kao ratni reporter, ali fotografiše i u miru. Šetajući gradom između dva svetska rata Marjanović je svojom kamerom beležio ulice, zgrade, ljude i događaje. Upravo ove fotografije posvećene urbanom životu Beograda su inspirisale stručnjake Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda da prikažu ovaj, javnosti manje poznat segment opusa čuvenog Riste Marjanovića.

 

Prolećna izložba – Najduže otvaranje u istoriji ULUS-a

 

Foto: privatna kolekcija porodice Rriste Marjanovica

 

Izložba “Nasleđe Beograda kroz objektiv Riste Marjanovića” je tematski oblikovana selekcijom više stotina snimaka ovog srpskog fotografa i to iz zbirke foto-negativa koji se čuvaju u arhivi Zavoda, kao i kolora koji su u vlasništvu naslednika Riste Marjanovića.

 

Otvaranje izložbe „CTRL+ALT+ŠIFT+N“ u Uličnoj galeriji

 

Кao dragoceni dokument vremena, Marjanovićeve fotografije prikazuju neke od najznačajnijih objekata, danas utvrđenih za kulturna dobra i na izložbi koja povezuje nekad i sad, jasno su istaknute vrednosti kulturnog nasleđa koje baštinimo na prostoru grada Beograda.

Povezane vesti

izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022

Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“

Izložba „Tvoj pogled na svet“ okuplja deset srpskih najboljih umetničkih fotografa.   To su Miša Obradović, Braca Bratislav Nadeždić, Nebojša Babić, Sever Zolak, Jelena Jovanov, Marko Vulević, Miloš Nadaždin, Vukica

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Dyed-Soundorom-Apollonia-Barutana-2022
Dyed Soundorom iz Apollonie dolazi u Barutanu!
bjesovi-koncert-klub-fest-2022
Bjesovi nastupaju u Bašti kluba Fest
izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022
Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“
Belef
Otvoren 30. jubilarni BELEF predstavom "Drama o kraju sveta"
Weekend Bazzar 25. i 26. juna na Sava promenadi
Weekend Bazzar na Sava promenadi obećava ludi provod

Pozorište