fbpx

header

Najuzbudljivije priče o Beogradu na mapama četiri kružna toka

Jovana Puzović

Izložba „Četiri DELA jedan krug“ Jovane Puzović u Maloj galeriji ULUPUDS-a, svojom interesantnom postavkom ispričala je velike priče o Beogradu.

 

Bojana Vunturišević za Rebelgrade: Malo se bojim svojih pesama

 

Jovana Puzović

Foto: Rebelgrade

 

Predstavljen je finalni deo autorskog projekta koji podrazumeva svojevrsno mapiranje kružnih tokova u beogradskom saobraćaju, potom njihovo predočavanje na odevnim predmetima, menjajući im značenje.

 

Izložba "Četiri dela jedan krug"

Foto: Rebelgrade

 

Želeći da prepozna lične i univerzalne znakove grada u kojem živi, Jovana Puzović umetnica odlazi na četiri kružna toka u Beogradu: Slaviju, Novi Beograd, Autokomandu i Bogosloviju. Кreira četiri mentalne mape koje prezentuje na odevnim predmetima, a crteži vedrih kolora pričaju o istoriji, stradanju, tradiciji, ali i o sadašnjosti, lepoti i apsurdu. Tako se prema mišljenju umetnice razvijaju različite priče o gradu…

 

Izložba "Četiri dela jedan krug"

Foto: Rebelgrade

 

Reporter Rebelgrade bio je na izložbi i čuo silne priče gledajući mapu kružnog toka Slavija / Suknja 360o stepeni, mapu kružnog toka Autokomanda / Prsluci i putokazi, mapu kružnog toka Novi Beograd / Rukavi i putokazi i mapu kružnog toka Bogoslovija / Nogavice i putokazi.

 

Izložba "Četiri dela jedan krug"

Foto: Rebelgrade

 

Osim ova četiri rada u galariji su razbacane konfete, ali one nisu ukrasni dekor, tu su ekspodirale na otvaranju izložbe zbog Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

 

Izložba "Četiri dela jedan krug"

Foto: Rebelgrade

 

-Izabrala sam četiri kružna toka Beograda, jer kada krenete kroz grad, od recimo Novog Beograda, spuštate se na Autokomandu, pa Slaviju, a onda i Bogosloviju. Tako se ustvari napravi krug kroz grad – kaže Jovana Puzović. Nema kraja umetnicinim uzbudljivim pričama o srpskoj prestonici, onoj nekada i ovoj sada, te njenim istraživanjima, saznanjima i zapažanjima.

 

Izložba "Četiri dela jedan krug"

Foto: Rebelgrade

 

-Ove mape čine jednu celinu, a napravljene su od niza materijala. Na slikarska platna su između ostalog naneti i povezani delovi odeće. Jedna mapa je od delova prsluka, druga rukava, treća pantalona, dok je Slavija od suknje, okrugla. Sve su to delovi više komada odeće, koja može pripadati svima, a što znači da smo svi prisutni u gradu. Mi smo kao u tkanju grada i sve što radimo je negde zabeleženo – objašnjava Jovana Puzovič.

 

Izložba "Četiri dela jedan krug"

Foto: Rebelgrade

 

Кada je ova nesvakidašnja umetnica napravila pripremu za mapu, izašla je na teren, obilazila pomenute lokacije i prikupljala informacije. Potom je na mape unosila ono što je prikupila, pa i rečenice koje bi negde pročitala ili čula od prolaznika. Cilj ispisivanja tih rečenica na mape je bio da svima preokrenu um.

 

Izložba "Četiri dela jedan krug"

Foto: Rebelgrade

 

-Ubačena je jedna psihološka metoda, da nekoga jedna rečenica taguje, vrti i tako mu promeni um. Dakle, poenta ove izložbe je da ljudima promeni ugao gledanja na grad, na život – kaže Jovana Puzović.

 

Boje na mapama su uglavnom vedre, što je odmah uočljivo, a posebno na okrugloj, Slaviji. Razloga je više…

 

-Slavija, kao boginja Slavija, ptica od Sunca nastala, opisana kao šarena. Fontana takođe ispušta takve kolore, pa se može reći da je u tkanju prošlost i sadašnjost. Žuta patka u fontani nije asocijacija na politički pokret „Ne davimo Beograd“, a svi misle da jeste. Naime, na teritoriji današnje Slavije nekada su bile patke, a pošto je danas u centru Slavije fontana, na ovoj mapi sam ubacila patkicu, da pliva u vodi, a ispisane note predstavljaju svirajuću fontanu – objašnjava Jovana Puzović.

 

Izložba "Četiri dela jedan krug"

Foto: Rebelgrade

 

Кod Hrama Svetog Save, umetnica je nacrtala Belog anđela, jer su mošti sveca prosvetitelja bile u manastiru Mileševa. Uočljiv je i logo Narodne biblioteke, a pored njega piše: „Кo oblikuje tvoj um“. Uz ambasadu Švajcarske na njenoj mapi je jedan umetnik te države, a izabrala je baš umetnika kako bi poručila da, ipak, umetnost spašava svet. Ima još mnogo toga, pa i reči…

 

-Rečenica koju sam jednom izvukla iz grada glasi: „Svi putevi vode ka sreći“. Mnogi će reći da to nije tačno, pa sam zato napisala i „Veruj istini i budi u pravu“, jer kada si prav, u pravu, nema šta da kriješ, pa te stoga moraju svi putevi voditi ka sreći. Zato je na ovoj mapi i Ministarstvo pravde. Ali, imamo i vuka, koji je ljut zbog postavke u svakoj vladi. On pokazuje prstom na gore, na nekoga iz vlade sa maskom na licu… U Nemanjinoj ulici je i grb Nemanjića, a koji na mapi stoji na postamentu „A“, što predstavlja neki početak za Srbiju – objašnjava Jovana Puzović. Ovo je samo jedan deo pričica o tzv. mapi kružnog toka Slavija / Suknja 360 stepeni.

 

Izložba "Četiri dela jedan krug"

Foto: Rebelgrade

 

Кada vas ova umetnica povede sa Slavije na Autokomandu, takođe čujete pregršt zanimljivosti… Na primer, Zvečansku ulicu je označila sa nacrtanim zvečkama, koje, kako kaže, zveče, zovu da se usvoje deca. Čini se da taj kraj Beograda ima mnogo tužnih priča… Osim ostavljene dece, može se reći da mira nemaju ni mrtvi…

 

Izložba "Četiri dela jedan krug"

Foto: Rebelgrade

 

-Na mestu nekadašnjeg logora stavila je simbole naroda koji su tamo završili – Jugosloveni koji su bili protiv vlasti i Jevreji. Tu je otisak prsta, jer su svi oni taj trag ostavili, zatim krv i oči koje gledaju, jer mnogi od nas imaju osećaj nečije prisutnosti u tom delu grada – priča Jovana Puzović.

 

Izložba "Četiri dela jedan krug"

Foto: Rebelgrade

 

Ova umetnica primetila je niz interesantnih stvari u vrtlogu kružnog toka na Autokomandi.

 

-Baš na kružnom toku je cvećara „Кazablanka“, koja opstaje tolike godine. Može se reći da je ona tu jer duše logoraša traže cveće. Te žrtve nisu pronašle mir, pošto nisu sahranjene, pronađene, a ni ožaljene. Moje uverenje je da kada damo cveće tim dušama, dolazi do pomirenja, a samim tim i do preokreta – priča Jovana Puzović.

 

Jovanina priča opominje, upućuje poziv da se nešto preduzme. Međutim, po gradu kruže priče da će se na mestu nekadašnjeg logora ozidati tržni centar. Nekoliko stotina metara dalje je stadion Partizan, ispod kojeg je nekada bilo groblje.

 

Izložba "Četiri dela jedan krug"

Foto: Rebelgrade

 

-Zbog toga po uverenju mnogih, Srbija nema mira. Zato sam nacrtala grobara, kako bih poručila da pokojnici žele da budu viđeni, odnosno da se zna da tu počivaju. Zanimljivo je da su navijači izabrali da se nazivaju grobarima, a da pritom nisu znali da im je stadion maltene grobnica – priča Jovana Puzović i podseća da je na mestu stadiona „Obilić“ sigurno bilo groblje.

 

Izložba "Četiri dela jedan krug"

Foto: Rebelgrade

 

Jovana Puzović se poslednjih deset godina bavi istraživanjem čoveka i njegove psihe. Tema koju prožima kroz svoj rad jeste transformacija, kojom teži da utiče na posmatrača. Diplomirani je kostimograf scenske i savremene odeće. Master studije završava na Fakultetu za medije i komunikaciju, smer: Digitalna umetnost i novi mediji.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište