fbpx

header

Nagradom „Poleksija Todorović“ nagrađen najbolji likovni rad

Foto: Galerija 73

Nagrada sa imenom Poleksije Todorović, jedne od prvih slikarki u našoj sredini, dodeljena je autoru najboljeg rada, po oceni stručnog žirija, na 34. Čukaričkom likovnom salonu.

 

Ovo značajno priznanje ustanovila je Galerija 73, uz podršku Gradske opštine Čukarica, kako bi se sačuvalo sećanje na ćerku Matije Bana i ženu Steve Todorovića, koja je učestvovala u osnivanju Srpskog umetničkog udruženja, aktivnostima Beogradskog ženskog društva, pedagoškom radu i time dala veliki doprinos razvoju kulturnog života naše sredine u drugoj polovini 19. veka.

 

Na ovogodišnjem Salonu u Galeriji 73, do 11. januara 2022. izlagaće 24 umetnika po pozivu članova Umetničkog saveta.

 

– Raznovrsnost radova, medijska i idejna, pokreće brojna pitanja, a jedno od njih je i pitanje prirode umetnosti i umetničkog dela – konstatovala je istoričarka umetnosti Jasmina Cukić.

 

– Кroz primere izloženih radova vidimo da se ona opire unisonosti i da se manifestuje u svojoj pluralnosti. Između ostalog, izazivajući poimanje slike u vizuelnoj umetnosti koja istovremeno može biti shvaćena kao fizička datost, ali i kao mentalna predstava čija se značenja dalje grade u polju interpretacije i recepcije – objasnila je Jasmina Cukić.

 

 

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište