fbpx

header

Izložba slika „Šobajić – TRAG“ u Zaprokulu

Izložba slika Miloša Šobajića (1945-2021) „Šobajić – TRAG“ otvorena je u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul) u Beogradu.

 

Otvaranje izložbe „Moja žitna polja“ u znak sećanja na Šobajića

 

Publici su predstavljene slike u kombinovanoj tehnici ulja na platnu iz privatnih kolekcija. Izložba obuhvata ranog i poznog Šobajića s kraja šezdesetih, onog najupečatljivijeg s kraja osamdesetih i poslednju fazu nakon dvehiljaditih.

 

„Šobajić – TRAG“ podsetnik je na njegovo bogato i raznovrsno stvaralaštvo, a izložbom Zaprokul želi odati počast jednom od najznačajnijih imena savremene umetnosti.

 

Izložbu „Šobajić – TRAG“ otvorio je likovni kritičar i reditelj Đorđe Кadijević i istoričar umetnosti i kolekcionar Vladimir Tomčić, a trajaće u Zaprokulu do 17. aprila.

 

Izložba „Studija slučaja“ otvorena u Muzeju savremene umetnosti

Sledeća izložba dela ovog velikog umetnika planirana je za 11. maj 2022. u Domu vojske Srbije u Beogradu.

 

-Biće to Miloševa prva izložba slika u Beogradu, od kada je započeo svoj „deseti život“ posmatrajući nas sa Neba. Otvaranje izložbe predviđeno je da bude 11. maja ove godine, samo dve nedelje od godišnjice Šobajićevog upokojenja, koje ove godine pada tačno na pravoslavni Uskrs – rekla je Maja Iskjerdo.
Posetioci izložbe će imati priliku da se upoznaju sa životnom pričom velikog slikara, satkanu, ponekad i sasvim skriveno, u njegovim slikama. Saznaće ponešto o njegovim idealima, strahovima, maštanjima i ljubavi.  Biće predstavljene i njegove tri knjige, a po prvi put biće prikazani i neki od ličnih predmeta koji su Šobajiću bili od emotivnog  značaja.
Izložbu organizuje Ministarstvo odbrane Republike Srbije u saradnji sa dr Majom Iskjerdo, suprugom Miloša Šobajića.

-Izuzetno sam uzbuđenja zbog predstojeće  izložbe, možda pomalo  i uznemirena, jer Miloš sada fizički nije tu da sve to proprati  i bude baš onako kako bi on to želeo. Ipak, gospođa Jelena Knežević, viši kustos Galerije Doma vojske Srbije i ja pokušavamo zajedničkim snagama da sve uradimo najbolje moguće – rekla je Maja Iskjerdo za Rebelgrade.

 

 

Iako je učestvovala u svakoj organizaciji izložbi Miloša Šobajića u proteklih pet, šest godina, Maja Iskjerdo je istakla da sada nije, i ne može biti isto bez njega.

 

-Predviđeno je da budu izložene i neke njegove intimne stvari, kao što je narukvica iz Amazonije koju je dobio od moje majke, a koja se u Amazonskim predelima nosi kao narukvica – venčanja, što bi bio ekvivalent burmi ovde. Potom biće prikazan školski dnevnik njegove drugarice, gde se mogu videti neki od Miloševih podataka dok je bio učenik I Beogradske gimnazije. U planu su i njegove fotografije iz detinjstva, sa školskim drugarima, sa izložbi po svetu, sa prvom suprugom Lotos i sa mnom. Možda će tu biti i neka pisma, ali o tome ćemo još razmisliti, kao neki drugi artefakti – rekla je dr Maja Iskjerdo.

 

Što se tiče slika za predstojeću izložbu, Maja Iskjerdo je rekla da veliku zahvalnost duguje svim kolekcionarima i institucijama koje su odmah prihvatili njenu molbu da daju neke od slika iz svojih kolekcija.

 

-Tačnije, bez njih sve bi ovo i bilo nemoguće. Beogradska publika će imati prilike da vidi neke od Miloševih slika koje nikada nisu bile izložene u Beogradu, kao što su slike iz sedamdesetih i osamdesetih godina, ali tu će biti i one rađene i kasnije sve do 2021. Iako ovo zvuči kao da je reč o jednoj mini retrospektivi, što svakako ona jeste u neku ruku, akcenat će pre svega biti na jednom novom, drugačijem sagledavanju Miloševog opusa – objasnila je dr Maja Iskjerdo.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište